Trend

5 hasznos tipp, ha erősebb körmöket szeretnél

Nagyon zavaró és fájdalmas is lehet, ha folyton beszakad, letörik, behajlik a körmöd. Ezek a trükkök segíthetnek, hogy erősebb legyen.
2023. Április 22.
fiatal nő szép bőrrel, manikűrrel
Fotó: Getty Images

Van, aki bátran végezhet házimunkát, sportolhat, labdázhat vagy homokozhat a gyerekkel, a körme tökéletesen bírja. És vannak, akiknek a legkisebb behatásra is könnyen sérül. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, érdemes kipróbálnod az alábbi praktikákat, hogy egy kicsit besegíts a körmeidnek!

1. Kell egy kis vitamin!

Ha nagyon gyenge a körmöd, és esetleg más tünetet is tapasztalsz, például fehér foltok vannak rajta, sárgul, hosszanti vagy keresztirányú barázdák jelennek meg, puhábbá válik, érdemes megmutatnod akár orvosnak is, mert a tünetek mögött többek között vitaminhiány vagy egyéb probléma is állhat. Simán lehet, hogy nincs probléma, de ha az orvosnak is gyanús, a biztonság kedvéért elküldhet néhány laborvizsgálatra, hogy meggyőződjetek róla, minden rendben van-e. Egy igazán hozzáértő körmös is figyelmeztethet, ha olyasmit lát a körmödön, ami szerinte nem oké, de azért nem mindenki elég képzett és gyakorlott ehhez. A körmök megerősítéséhez az első lépés egy kis extra vitaminpótlás lehet. Alapvetően ha kiegyensúlyozottan, változatosan étkezel, nem valószínű, hogy hiányállapot a gyenge köröm okozója, de a legtöbbünknek nem árt egy-egy vitaminkúra. A speciálisan a haj és a köröm vitaminszükségletét támogató étrend-kiegészítők rendszeres szedéssel, kúraszerűen alkalmazva sokat javíthatnak a helyzeten!

2. Védd magad!

Talán nem is gondolnád, mennyit számít, ha az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a mosogatás vagy a takarítás gumikesztyűben végzed. A víz és a vegyszerek jelentősen kiszáríthatják és meggyengíthetik a körmöt, ami az eleve gyenge, sérülékeny körmök esetén nagyon látványos lehet. Érdemes tehát bevállalni ezt a kis kellemetlenséget, hogy aztán a kezed a lehető legszebb és legpuhább lehessen.

3. Lakkozz ügyesen!

Egy jó körömerősítő lakk egyrészt extra védőréteget húz a körömre, másrészt ellátja azt extra vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ha lakkozod a körmeid, válassz olyat, amely alaplakként is funkcionál, ha nem, akkor sima erősítőt válassz. Használd a megadott gyakorisággal kitartóan, hogy mielőbb meghozza a hatását.

A galériában szuper körömerősítő lakkokat gyűjtöttünk össze.

Sally Hansen Pure körömerősítő lakk
5 fotó megtekintése

4. Olajozz!

Ha jársz körmöshöz, akkor tudod, mennyivel jobb állapotban van a kezelés után a körömágyad – a speciális ápoló olajnak köszönhetően, amellyel a manikűr zárul a legtöbb esetben. Egy ilyen olaj rendszeres használattal nagyon sokat javíthat a körmöd állapotán, kend be vele a bőrt a körmöd körül minden este lefekvés előtt. Még jobb, ha finoman be is masszírozod.

A galériában találsz néhány igazán jó körömágybőr-ápoló olajat, válaszd ki a kedvenced!

CND SolarOil bőr- és körömápoló olaj
5 fotó megtekintése

5. Profi segítség

Ha manikűrös csinálja a körmeidet, kérdezd meg, milyen lehetőségeket tud kínálni a körmeid megerősítésére, és melyek a legkíméletesebb megoldások. Lehet, hogy ő maga fogja javasolni, hogy tarts egy kis szünetet a gél, zselé vagy porcelán használatában, szedj vitamint és ápolgasd a körmeidet, hogy picit visszaerősödjenek. Az is előfordulhat, hogy az eddig használt módszer helyett valami mást javasol. A porcelán például rugalmatlan, törékeny, könnyen beszakadó körmökre nem ideális. A gél lehet, hogy önmagában nem elég, és zselés megerősítéssel jobban működne a dolog. A lényeg, hogy mondd el, mi a problémád, együtt könnyebben találtok rá megoldást.