Család

Veszélyes a géllakk, életre szóló allergiát okozhat

A brit kormány vizsgálatot indít a manikűr mellékhatásainak feltárására, annyi allergiás esetről számoltak be.
2023. Április 19.
színes körmök
Kép: Getty Images

Bőrgyógyászok egyre több olyan esettel találkoznak, amikor a géllakk olyan hosszú távú allergiás mellékhatásokat okoz, amely miatt a későbbiekben nem lehet bizonyos műtéteket, például szürkehályog, bizonyos ízületi illetve egyes fogászati beavatkozásokat elvégezni. A bőrgyógyászok arra szólították fel a briteket, hogy csak képzett műkörmösnél végeztessenek zselés manikűrt.

A géllakkokban található vegyszerek, az úgynevezett metakrilátok allergiás reakciót válthatnak ki, ha a bőrbe szivárognak, ami a körmök meglazulását és súlyos, viszkető kiütések kialakulását eredményezheti – figyelmeztettek ma a szakértők. A metakrilát az ízületpótlásoknál használt csontcementek kulcsfontosságú összetevője, valamint fogtömésekhez is használják. Ha valaki allergiás lesz erre a vegyi anyagra, akkor az megakadályozza abban, hogy hozzáférjen olyan orvosi beavatkozásokhoz, mint az ízületi pótlás vagy akár egy szimpla fogtömés.

Az otthoni zselés manikűrnél általában az váltja ki az allergiás reakciót, ha nem használják elég ideig az ultraibolya lámpát, de még a szalonokban végzett kezelés is kockázatos lehet.

-A beavatkozás után antihisztamint használtam, még vazelint is kentem a köröm köré hiába – nyilatkozta a MailOnline-nak egy nő, aki 2018 óta tapasztal fájdalmas allergiás mellékhatásokat. – Bolond módon több mint egy évig tagadtam, hogy valami baj van, és inkább azt mondtam magamnak, hogy a szépség fájdalommal jár.

A vörös és viszkető körmök mellett duzzanatot és hólyagosodást is tapasztalt, mielőtt az ujjai heteken át fájdalmasan hámlani kezdtek. A körömágya is “papírvékony és törékeny” maradt – tette hozzá.  

A nő elmondta, hogy tulajdonképpen a Covid mentette meg: – Amikor 2020-ban a világ lezárt, a körmeim végre időt kaptak, hogy helyreálljanak, mivel a szalonok mind bezártak.

Egy másik brit nő is nyilatkozott a MailOnline-nak, ő elmondta, hogy fájdalmas allergiás reakciója lett, miután egy szalonba látogatott el. – Egy barátom, aki kozmetikus, felismerte, hogy a gélre vagyok allergiás és azt tanácsolta, hogy ne csináltassam meg többé a körmeimet.

Az orvosa szteroidos krémet írt fel neki, de csak hetek múlva csillapodott az allergia. Más még rosszabbul járt, van aki, már a harmadik antibiotikum-kúrán van túl.

A MailOnline-nak rengeteg nő mesélte el kálváriáját, egyikük elmondta, hogy hét évvel az allergiás reakció után is zsibbadnak az ujjbegyei, annyira, hogy ott kellett hagynia a munkáját, mert nem tudott így dolgozni.

Dr. Deirdre Buckley bőrgyógyász a BBC Today című műsorában elmondta, hogy számos tünet jelentkezhet. – A körmök meglazulásától a körömleválásig, valamint súlyos kiütések jelentkezhetnek az arcon, a nyakon, a mellkas felső részén – mondta. – Légzési nehézséget vagy már meglévő asztma súlyosbodását is okozhatja az allergia.

Ha a bőr egyszer metakrilátokkal érintkezik, a szervezet nem tolerálja tovább, ami azt jelenti, hogy az erre allergiás személyeknél nem végezhetnek olyan orvosi beavatkozásokat, amelyek során ezeket a vegyi anyagokat használják.

Sokan nincsenek tisztában a lehetséges orvosi és fogászati következményekkel, ha egyszer érzékennyé válnak a metakrilátokra – figyelmeztet a bőrgyógyász.

A körmösök különösen veszélyeztetettek, ezért a termékek felvitelénél kesztyűt kell viselniük, amelyet harminc percenként kell cserélniük, érintésmentes technikával.

 

forrás: dailymail.co.uk