Kisgyerek

Ezt tanulja a gyermek abból, ha homokozik, homokvárat épít

A gyerekek egyik kedvenc szabadtéri játéka a homokozás, vár építés, vagy csak egyszerűen ásni a homokban - legyen szó a kerti homokozóról vagy a strandról. Amellett pedig, hogy remek időtöltés, ez a játék még a gyerekek fejlődésére nézve is előnyös!
2022. Július 20.

Miért is olyan hasznos a kisgyermekednek, ha efféle szenzoros játékot játszik?

Gyakran a legegyszerűbb játékok lehetnek a legjobbak, ami alól a homokkal, a homokban való játék sem kivétel. Ez a játékforma egyesíti magában a szabadban töltött időt, az érzékszervi játékot, a környezet felfedezését.

Fejleszti a finommotorikát

A What to Expect Dr. Krupa Playforth gyermekorvost, a The Pediatrician Mom alapítóját idézi, aki szerint a homokozós játék nagyszerű módja a szenzoros (érzékszervi – a szerk.) és a finommotorikus készségek fejlesztésének. “A kreatív és képzeletbeli játék elemei a finommotoros manipulációval társulva számtalan lehetőséget kínálnak a kisgyerekek számára.”

“A homok fontos taktilikus (tapintási) stimulációt biztosít a gyerekeknek” – mondta a portálnak Dr. Matthew Wilber, a Texas Children’s Pediatrics gyermekorvosa. Egyedülálló textúrájú, és számtalan módon lehet vele játszani – a hagyományos lapátolós, építős homokozós játék mellett a gyermek mindenféle kiegészítő játékeszközöket is használhat, mint a különböző formák, poharak, játékautók.

A Romper portálnak Dr. Erynn Weston fizikoterapeuta mondta el, hogy a homokkal való játék egyik fő előnye, hogy segíti a gyerekek finommotorikus készségeinek fejlődését. “A homok kiválóan alkalmas a tapintásos szenzoros játékhoz, és csökkenti a taktilikus védekezést (azt, amikor valaki nem tud kezelni bizonyos érzeteket, különösen akkor, ha piszkos lesz). A finommotoros készségeket is fejleszti a homokkal való játék, azzal, hogy megragadja, építi, nyomkodja a homokot” – magyarázta Weston.

Érdemes csak arra gondolni, hogy a homokvár építése során mennyi különböző kézmozdulatra, formázásra van szükség, amelyek mind segítik fejleszteni a finommotorikát.

Remek szociális tevékenység

A gyerekeknek az is hasznos Dr. Justin Burton, a Children’s National Health System Fizikai Orvostudományi és Rehabilitációs Osztályának vezetője szerint, ha más gyerekekkel együtt építenek. “A homokban ásás és várépítés fejleszti az erőt és a kitartást. Amikor ezek az időnként egyéni játéktevékenységek csoportos tevékenységgé válnak, az a szociális és nyelvi fejlődés teljes dimenzióját is hozzáteszi.

Segíti a koordinációt

Laura Blair, fizikoterapeuta asszisztens szerint a homokban járás segítheti a gyermek koordinációját, amely kapcsán a láb és a boka egyensúlyát és stabilitását említette, amikor a kisgyerek járkál vagy játszik a homokban, különösen, ha ezt mezítláb teszi. “A láb fogadja a jeleket, és azon dolgozik, hogy alkalmazkodjon az egyensúly fenntartásához” – magyarázta.

“A játék a homokban nagyszerű a gyermek fejlődéséhez és koordinációjához, mert a gyermek motorosan megtervezi az akadályokat, és alkalmazkodnia kell a járáshoz és a futáshoz a homokban. Akadálypályákat vagy homokvárakat építeni azért, hogy átugorhassanak felettük, fantasztikus minden gyerek számára, mert a méret és a nehézségi fok módosításával minden korosztály számára kihívást jelenthet.”

kihívást jelenthet.”

Strukturálatlan játékidőt biztosít

A homokban való játék remek alkalom lehet a gyereknek a strukturálatlan játékidőre, mert akár várakat épít, akár ásni kezd, szitálja, betemet vele valamit, a homokkal való játék sokféle formát ölthet, és így végtelen szórakozási és tanulási lehetőséget kínál, mutat rá a Pathways.

A portál szerint, ha a gyerek például beássa egy testrészét (például az egyik kezével a másikra lapátolja a homokot, amíg be nem temeti vele – a szerk.), és érzi a testhelyzetét a homokban, ahhoz az úgynevezett proprioceptív érzékelését, vagyis a teste térhez viszonyított érzékelését használja. Az idősebb gyerekek pedig akár írhatnak is a homokba, ami a nyelvi készségek fejlesztésére nyújt lehetőséget.

Ez a fajta játék is támogathatja az olyan szociális készségek fejlődését, mint a problémamegoldás, az osztozkodás, vagy éppen a kommunikációs készségeket. Korlátozott helyet a korlátozott mennyiségű játékot kínál, amelyeket a gyerekek megoszthatnak egymással, miközben elérik a kitűzött célt, például a közös homokvárépítés során.

A homokkal való játék különösen hasznos a textúrák érzékelésének fejlesztésében. A homok ugyanis nem csupán új és különféle textúrákat jelent, amit a gyerekek a bőrükön érezhetnek, de összevethetik a betonnal, a fűvel, a földdel, a fával, a környezetükben található más textúrákkal.

Források: whattoexpect.comromper.compathways.org