Gyerek

Amit eddig nem tudtál az allergiáról

Mi történik az allergiás reakció során? Mi az az anafilaxiás sokk? Mi a különbség az allergia, az intolerancia vagy az autoimmun betegségek között? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem animációs filmje.
2022. Június 29.
Amit az allergiáról tudni kell (fotó: Getty Images)

Egyre többeket érint az allergiás betegség – az elmúlt 20 évben 50 százalékkal nőtt az allergiások száma -, a pontos okait azonban nem ismerjük. A genetikai háttér mellett szerepet játszhat benne az immunrendszer állapota, valamint a különböző környezeti tényezők is.

Nagyjából 20.000 allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk. Ezek elsősorban a bejutás helyén okoznak gyulladást (pl. orr, száj, szem, bőr, stb). A kémiailag nagyon hasonló anyagokat az immunrendszer összetévesztheti egymással. Például nem vagyunk allergiások a görögdinnyére, de a parlagfűre igen, azonban a két anyag kémiai hasonlósága miatt a görögdinnye is kiválthat allergiás reakciót, ezt nevezzük keresztallergiának.

Anafilaxia

Az anafilaxia egy potenciálisan életveszélyes allergiás reakció, ami nagyon gyorsan következik be és általánosan az egész szervezetre kiterjed. Legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk, ami gyors kezelés nélkül halálhoz vezethet. Anafilaxia esetén a szervezetbe mielőbb adrenalininjekciót kell juttatni, utána pedig kórházi megfigyelés szükséges.

Ami nem is allergia

Gyakran tévesztik össze a tejfehérje-allergiát a tejcukor-, más néven a laktózintoleranciával és a cöliákiás gluténérzékenység sem allergia, hanem egy autoimmun betegség. Mivel az allergiához hasonló tünetek hátterében többféle betegség is állhat, a helyes kezelés kiválasztásához nagyon fontos a pontos és korai diagnózis.Az allergiavizsgálatok két csoportra oszthatók: az antitest alapúakra (pl. alkaros Prick teszt) és az immunsejt alapúakra (pl. epicutan teszt). Az allergiás tünetekre típustól függően vagy antihisztamint tartalmazó, illetve a hisztamin felszabadulását gátló gyógyszereket adnak. Bizonyos allergiatípusoknál jó eredmény érhető el immunterápia segítségével. Tünetek esetén érdemes szakember segítségét kérni, aki a vizsgálatok kiválasztásával, az eredmények értelmezésével segít kideríteni, hogy milyen folyamatok állnak a tünetek háttérében, majd a diagnózis után összeállítja a legmegfelelőbb kezelési tervet.A Semmelweis Egyetem animációs filmje itt nézhető meg: