Trend

Szeretsz sminkelni? Így tisztítsd az arcbőröd

Ha szívesen teszel fel sminket, az esti tisztítással különösen alaposnak kell lenned, hogy szép maradjon a bőröd.
2023. Október 05.
Fiatal nő vattapamaccsal arcot tisztít, sminklemosás
Fotó: Getty Images

A tisztítás a legelső és alapvető lépés ahhoz, hogy a bőröd hosszú távon szép, egészséges, sima és rugalmas maradhasson. Enélkül a felhalmozódó szennyeződések eltömítik a pórusokat, nem engedik lélegezni a bőrt, fakóvá teszik, hozzájárulnak a külső, elhalt hámréteg vastagodásához, elszürküléséhez – ha smink (esetleg ráadásként vízálló, tartós smink) is bejön a képbe, akkor különösen. Mindez pedig hosszú távon mitesszereket, pattanásokat, irritációt, bőrpírt, érzékenységet okozhat. És még egy fontos dolog: ha elmarad a tisztítás, sokkal kevésbé hatékonyan szívódik fel bármi, amit a bőrödre kensz. Szóval hiába veszed meg a drága ránctalanító szérumokat és szuper arckrémeket, ha nem tisztítasz elég alaposan, azok nem lesznek olyan hatékonyak, mint amilyenek lehetnének. Lássuk, mire kell figyelni arctisztításnál, hogy tényleg hatásos legyen a sminklemosás.

1. A víz nem elég

A sima vizes arcmosás akkor sem ideális, ha nem sminkelsz: a víz nem oldja a bőrön lévő faggyúrétegbe tapadt szennyeződéseket. De ha smink van rajtad, azzal egészen biztosan nem bánik el, szóval lemosóra mindenképp szükség van. Arclemosóra, és nem szappanra vagy tusfürdőre – ezek kiszáríthatják és irritálhatják az arcbőrt.

2. Először az olajat

A sminket legkönnyebben a dupla tiszíttás vagy double cleansing módszerrel lehet lemosni: először egy olajos lemosóval fel kell oldani a makeupot és a szennyeződéseket, ezt leöblíteni vagy letörölni, majd a maradékot géllel, habzó lemosóval víz segítségével lemosni. Ha csak habzó lemosót vagy gélt, esetleg tejet használsz, az nem biztos, hogy elég a tartós sminktermékek (például szempillaspirál) feloldásához. Ha viszont az olajos vagy balzsamos lemosót önmagában használod, maradhat még utána szennyeződés a bőrödön.

fiatal nő szeplős arcbőr, hidratált, ragyogó bőr

Fotó: Getty Images

3. Koncentrálj a szemedre

Ha nem is tisztítasz duplán az egész arcodon, a szemsminket mindenképp olajos vagy kétfázisú lemosóval távolítsd el. A tartós szempillaspirál, szemceruza, szemhéjtus bizony nem mosható le vízzel, és a habzó lemosó sem hozza le egyszerűen. Ám ha egy vattakorongot átitatsz olajos vagy kétfázisú sminklemosóval, a szemedre helyezed, hagyod, hogy kicsit oldja a pillákon és a tövükben lévő festéket, utána finoman, kíméletesen le tudod törölni. Nem kell dörgölni a szemedet, kímélve ezzel a pillákat és a szem körüli érzékeny bőrt is.

4. Ügyesen a micellással

Nagyon népszerűek mostanában a micellás vizes arctisztítók. Bár a legtöbbre azt írják, hogy nem kell lemosni, a legjobban akkor jársz, ha alapesetben a dupla tisztítás első lépéseként veted be őket, vagyis a smink nagyját eltávolítod velük, aztán vízzel és lemosóval öblítesz. A rövidebb verziót, vagyis a csak micellás vízzel való áttörlést akkor alkalmazd, amikor nagyon nincs időd vagy erőd a kétlépéses módszerhez.

5. Figyelj a hőmérsékletre

A víz hőmérséklete nagyon fontos: az enyhén meleg a legjobb: ez hatékonyabban oldja a szennyeződéseket, de nem irritálja vagy szárítja a bőrt, mint a túlságosan meleg vagy a túl hideg. A hideg vizes arcmosást tartogasd reggelre, és akkor se legyen nagyon hideg: jólesően felfrissít, de az érzékeny bőrt megviselheti, ha túlságosan hideg.

6. Töröld óvatosan

És ha már ilyen alapos de kíméletes vagy, ne tedd tönkre az egészet azzal, hogy jó alaposan szárazra dörgölöd az arcodat a törülközővel. Finoman itasd fel róla a vizet, legjobb, ha van egy külön arctörléshez rendszeresített törülköződ, amit gyakran cserélsz.

fiatal nő szérumot használ bőrápoláshoz

Fotó: Getty Images

És utána?

Ha pedig megvagy a tisztítással, a következő lépések szükségesek

  • Tonizálás: Nem elengedhetetlen, de egy jó tonik segít helyreállítani a bőr tisztítás során eltolódott pH-értékét, és nagyon kellemes érzés használni.
  • Szérum: Ha valamilyen bőrproblémára keresel megoldást, vagy valamilyen célod van a bőröddel (ráncmegelőzés, ragyogásfokozás), abban egy célzott szérum sokat segíthet.
  • Hidratáló: Akár használtál szérumot, akár nem, a hidratáló krém elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőröd hosszú távon rugalmas maradjon és minél tovább megőrizze simaságát.
  • Fényvédő: Tavasztól őszig kötelező, de télen sem az ördögtől való fényvédővel óvni a bőrt – szakértők szerint ez egy nagyon jó befektetés, mert az UV-védelem az egyik leghatásosabb anti-aging. És tudod, a ráncokat könnyebb megelőzni, mint eltüntetni.