Trend

10 meglepő dolog, amitől idő előtt ráncosodni kezdhetsz

Apróságnak tűnhetnek, de mindegyik elég erősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a bőröd rosszabb állapotba kerüljön, mint amilyenben lehetne. Vigyázz velük, ráncokat okoznak!
2023. Február 24.
alvó nő párnán, ráncos bőr
Fotó: Getty Images

Az első szarkalábak vagy homlokráncok megjelenése nem túl kellemes mérföldkő az életünkben. Te már túl vagy ezen? És vajon mindent megteszel, hogy ne szaporodjanak minél jobban azok a fránya vonalkák? Vagy ha még olyan szerencsés vagy, hogy sima és üde a bőröd, odafigyelsz arra, hogy minél tovább megőrizd a fiatalságát? Egy jó bőrápolási rutin alapvetően fontos, nagyon sokat számít, de ezen kívül is van még jó néhány dolog, amivel segítheted a bőröd feszességének, rugalmasságának megőrzését. Például az, ha elkerülöd a ráncosító hatásokat és tényezőket – az olyanokat is, amelyekre esetleg eddig nem is gondoltál. Meg fogsz lepődni, mi minden gyarapíthatja észrevétlenül a vonalkák számát vagy fokozhatja a mélységüket. Egy kis odafigyeléssel azonban minimalizálhatod a hatásukat – ne vedd félvállról!

1. Cukros ételek

A cukor elmerevíti a bőr rugalmasságáért felelős kötőszöveti rostokat, vagyis a kollagénhálózat nem tudja az ideális állapotában tartani a bőrt, és megjelennek a ráncok. Az alakodnak és a hangulatodnak sem tesznek jót az édességek (még ha gyakran úgy is érzed, hogy egy húzós nap végén csak egy tábla csoki segít), érdemes a minimumra szorítani a fogyasztásukat.

2. Elfelejtesz inni

Fogadjunk, hogy a gyerek számára mindig ott a kulacsban a víz a táskádban – de magadnak is teszel be vizes palackot? És meg is iszod, ami benne van? Nagyon sok anyuka feledkezik meg a folyadékpótlás fontosságáról, még úgy is, hogy közben a gyerekét folyton figyelmezteti erre. És a szervezet dehidratáltsága bizony a bőr minőségére, megújuló képességére, anyagcseréjére is hatással van – hosszú távon sok ráncot köszönhetsz annak, ha nincs meg a napi 1,5-2 liter víz. (És arra is figyelj, hogy a cukros üdítők, gyümölcslevek ebbe nem igazán számítanak bele, és a kollagénrostoknak sem tesznek jót…)

3. Hason alszol

Ha rendszeresen fekszel ugyanabban a pózban hosszú ideig, és ez a póz történetes olyan, amelyben az arcod „gyűrődik”, az bizony sietteti a ráncok kialakulását. Érdemes törekedni arra, hogy háton aludj – de persze nem minden áron. A hosszú időn át fennálló alváshiány még rosszabbat tesz a bőrnek, mint ha a párna vasalja meg reggelre, szóval törekedj valamilyen kompromisszumra. Érdemes például elgondolkodnod azon, hogy a párnahuzatot selyemre cseréled: a bőrödnek, a hajadnak egyaránt jót tesz, ha ezen a bőrbarát, sikamlós, hűvös, a nedvességet nem magába szívó textilen hajtod álomra a fejedet.

4. Otthon hagyod a napszemüveged

Nyáron ne feledkezz meg róla – nem csak egy szuper divatkiegészítő, hanem attól is megóv, hogy a napsütésben hunyorogj és ráncold a homlokodat. Ez ilyen sokáig tartó, ismétlődő mozdulatok azok, amelyek egy idő után kialakítják vagy elmélyítik a ráncokat.

5. Nem használsz fényvédőt

Az UV-sugárzás az egyik legerősebb bőröregítő tényező, főleg az UV-A sugarak azok, amelyek a bőr mélyére hatolva szárítják és károsítják azt. Tavasztól őszig minden nap érdemes 50-es faktorszámú fényvédővel óvni a bőrödet, de télen se baj, ha felteszed – főleg, ha sokat vagytok a szabadban, kirándultok, játszótereztek. Nagyon sokat tehetsz a ráncok megelőzéséért azzal, ha egész évben odafigyelsz a fényvédelemre, nem csak akkor, amikor hétágra süt a nap.

anyuka babakocsival napszemüvegben

A napszemüveg (is) segít megelőzni a ráncokat (Fotó: Getty Images)

6. A monitorra tapadsz

Ha képernyő előtt dolgozol, a monitor speciális kék fénye tovább fokozza a ráncosító hatást – ez ellen sima fényvédővel vagy speciális, kék fényt szűrő arcápolóval érdemes védekezni. Szuper hibrid arcápolók kaphatók ma már, amelyek egy nappali hidratáló bőrápoló kiemelkedő hatásaival rendelkeznek, és közben SPF50-es védelmet biztosítanak, akár HEV-szűrővel (kék fény elleni védelem) kombinálva.

7. Túl sokat telefonozol

Ha van egy szabad perced, a telódon böngészel? A kék fénye sem tesz jót a bőrödnek, az enyhén lefelé döntött fejtartás feszültséget okoz a válladban, ráncokat a nyakadon, feszességvesztést az állvonalnál. Ráadásul minél többet fogdosod a telefont különböző szituációkban, annál nagyobb az esélye, hogy amikor telefonálsz és az arcodhoz ér, baktériumok kerülnek róla az arcbőrödre – és máris nagyobb az esélye a pattanások kialakulásának is.

8. Fenn marad a smink

Nagyon nagy hiba, ha úgy esel be az ágyba rendszeresen, hogy nem mosod le nagyon alaposan a sminkedet. Persze, lehetnek olyan napok, amikor tényleg elfogadható, hogy kimarad az arctisztítás, de ha ebből rendszer lesz, annak az arcbőröd látja a kárát. Legalább egy gyors áttörlés micellás vizes vattakoronggal férjen bele – és ha már ott vagy, még egy mozdulat mindössze feltenni egy kis hidratálót vagy éjszakai krémet. Ha ez rendszeresen elmarad, azt 5-10 év múlva nagyon fogod bánni.

9. Tusolás közben mosol arcot

Praktikusnak tűnhet, de az a hőmérsékletű víz, ami a testednek kellemes, túl meleg lehet az arcodnak, ami extrán kiszáríthatja – egyenes út a mielőbbi ráncokhoz. És ha ráadásul a tusfürdődet vagy a szappanodat használod hozzá, az úgy még kevésbé bőrbarát. Langyos víz, gyengéd, a bőrtípushoz alkalmazkodó tisztító gél, tej, balzsam, hab vagy habzó lemosó, esetleg micellás víz – ezek kellenek ahhoz, hogy a tiszítás valóban a kívánt hatást adja. És persze erőteljes dörgölésről szó sem lehet!

10. Nem megfelelő fényerő

A telefonos még egy jelentős módon képes a ráncaid számát gyarapítani: ha nem jól állítod be a fényerőt, nem alkalmazkodik az aktuális fényviszonyokhoz. Ennek főleg este, sötétben van jelentősége, de nappal is számít, figyelj rá. Ha túl erős, és emiatt hunyorognod kell, az a szem körüli és a függőleges homlokráncok kialakulását sietteti. Ha túl alacsony, és erőlködnie kell a szemednek, attól az egész szemkörnyéked, arcod, de még a nyakad és a vállad is befeszülhet. És arról se feledkezz meg, hogy ha lefekvés előtt telefonozol rendszeresen, az elég erősen bekavarhat az alvási ciklusaidba, mert a kék fény az alvás-ébrenlét ritmusáért felelős melatonin termelődését zavarja meg. És ha nem alszol jól vagy eleget, annak a hangulatod és a bőröd is a kárát láthatja.