Kamasz

Netflixface – a sorozatfüggés a bőrödre is hatással lehet

Tudod jól, hogy aludni kéne, mert reggel korán kell kelni, vagy a babád gyakran ébred éjjel, de muszáj még egy részt megnézned a kedvenc sorozatodból? Megértjük, de azért jó ha tudod: nem csak fáradtabb, ráncosabb is lehetsz tőle!
2023. Február 11.
Fiatal pár sorozatot néz laptopon
A képernyő fénye sok mindenbe bezavarhat! (Fotó: Getty Images)

Akár egy-egy részt nézel az alvásidőből lecsípve, akár maratoni sorozatozásokat csapsz, egy jó „sori” remek kikapcsolódás lehet. Bármilyen hangulathoz találhatsz megfelelőt, és a jobbakat olyan ügyesen írják-forgatják, hogy teljesen behúznak. Hányszor érezted, hogy legszívesebben az egész évadot megnéznéd egy szuszra? Néha tényleg jól esik éjszakába nyúlóan belemerülni egy sorozatba, de ha ezt gyakran teszed, annak a bőröd láthatja a kárát.

Képernyőre kódolva

Azt valószínűleg nem kell magyaráznunk, hogy ha keveset alszol, másnap nyúzottabb leszel, karikás vagy puffadt a szemed, az arcod fakó, szürkés. Ez egyszer-egyszer belefér, de ha rendszeresen alszol jóval kevesebbet, mint amennyi a szervezeted pihenésigénye lenne, annak nem lesz jó vége az egész szervezetedre, az energiaszintedre, az immundrendszeredre nézve. Na de lehet még más hátulütője is a sorozatrajongásnak (sajnos). Min nézed a sorozatot? És mikor? Mert az sem mindegy ám!

A statista.com adatai szerint 2022-ben a legtöbben okostévéről nézték a Netflix streamingszolgáltató sorozatait, de alig lemaradva mögötte ott a számítógépképernyő, a telefon, a konzol. És összesítve bizony kis képernyőn jóval többen tévéznek, mint televízión. Ezeknek a kicsi képernyőknek, elsősorban a telefonoknak egészen speciális hatásaik lehetnek a bőrre és a szervezet egészére is – mutatjuk, mik ezek.

Vigyázat, kék fény

A képernyők által kibocsátott kék fény (HEV-light, azaz magas energiájú látható fény), ha rendszeresen és nagy mennyiségben éri a bőrt, felgyorsítja az öregedési folyamatokat, komoly oxidatív stressznek teszi ki a bőrsejteket, hatására káros szabad gyökök keletkeznek. Ez azt jelenti, hogy hamarabb megjelennek az öregedés első jelei: dehidratáltság, ráncok, pigmentfoltok, egyenetlen bőrszín.

Álmodj szépeket!

A kék fény nem csak a bőrre hat negatívan, az alvás minőségét is rontja azzal, hogy beavatkozik a szervezet melatonintermelésébe. Ez a hormon felelős az alvás-ébrenlét megfelelő ritmusáért, és csak sötétben termelődik – a kijelző fénye erre lehet negatív hatással. Szóval nem csak a konkréten sorozatozással töltött idővel leszel mínuszban a pihenést illetően… Az ideális az lenne, ha legalább egy órával lefekvés előtt már nem néznéd a képernyőt.

Húzd ki magad!

Az előredöntött fejtartás, amellyel a kézben, ölben tartott eszközt nézzük, nagyon nem tesz jót a test harmóniájának. Tech-necknek hívják azt a jelenséget, amely a nyakon és az arc alsó részén jelentkezik: a fej folyamatos döntése miatt a nyakon, állon az átlagosnál jobban megereszkedhet, ráncosodhat a bőr. Alapvetően az egy természetes folyamat, hogy a gravitáció hatására idővel az állvonal megereszkedik, a kontúr kevésbé élessé válik, a nyakon is lazább lesz a bőr, de a biccentett tartást ezt nagyban előremozdítja.

Felemás szitu

Az sem tesz jót, ha kézben tartott telefonon, tableten nézed a filmet. Tudjuk, hogy néha csak erre van idő, lehetőség, de ha csak lehet, azért inkább helyezkedj el kényelmesen, tedd le magad elé a készüléket, mert a féloldalas tartás egy idő után nyomot hagy a testeden. És a testtartás egyenetlensége előbb-utóbb az arcon is meglátszik. Mindezt nagyon jó lenne sportolással, gyógytornával, jógával ellensúlyozni… Már csak időt kellene rá találni, nem igaz?

Figyeld a fényerőt!

A lényeg, hogy olyan erős legyen, hogy ne bántsa a szemedet, és ne kelljen hunyorognod – ez ugyanis nagyban hozzájárul a szem körüli és a homlokon lévő ráncok elmélyüléséhez.

Nyitókép forrása: Getty Images