Kamasz

Napi 1 óra TikTok lesz a maximum a 18 év alattiaknak

Új fejlesztés a TikToknál: legfeljebb napi egy órát nézhetik a videós oldalt a tizennyolc évesnél fiatalabbak.
2023. Március 02.
mobiltelefon kislány
Fotó: Getty

 Már néhány héten belül jöhet a korlátozás: napi képernyőidő-limitet vezet be a TikTok a fiatalkorúaknál – írja a CNN cikke.

Legalábbis ez lesz az alapértelmezett beállítás ennél a korosztálynál. Mint a vállalat képviselői nyilatkozták, ezzel arra szeretnék rávenni a kamaszokat, hogy nézzenek szembe saját függőségükkel, azzal, hogy mennyi időt pazarolnak a képernyőzésre.

A dolgot úgy kell elképzelni, hogy az alkalmazás 60 percnyi görgetés után lezár, és csak egy kód beírásával lehet újra feloldani. Persze a leleményes tinik ezt meg is tehetik, a dolog inkább azt a célt szolgálja, hogy értesítsék őket: már egy óránál tartanak.

Persze sok felnőtt is sokkal több időt tölt képernyőhasználattal, mint amennyit a témával foglalkozó szakemberek ajánlanak – márpedig ez is kihat a gyerekek szokásaira. Tudjuk, könnyű mondani, hogy magunkat is kontrolláljuk, de az önkorlátozás nem egyszerű, hiszen ma már szinte mindenhez szükség van a digitális eszközökre. Talán jó irány lehet, ha legalább a szórakozásra, kikapcsolódásra nem ezt az utat választjuk…