Trend

Így tartsd rendben a gyerek könyveit – praktikus tárolási ötletek

A gyerekszobában nem könnyű rendet tartani, a könyveknek meg különösen nehéz igazán jó helyet találni. Trendi és hasznos ötletekkel segítünk.
2023. Május 23.
kislány könyvet olvas
Fotó: Getty Images

Ha már pici korában sok könyv veszi körül a babát, totyogóst, majd a kisgyereket, nagyobb az esélye, hogy később is szívesen tölti majd az idejét könyvekkel, olvasással. A sok könyvet viszont tárolni kell, és lehetőleg úgy, hogy praktikus is legyen a rendszer, meg jól is nézzen ki. Ehhez mutatunk ötleteket.

1. Érje el könnyedén!

Minél egyszerűbben hozzáfér, annál gyakrabban veszi le a pici a polcról saját maga a könyveit – ami jó út ahhoz, hogy később is minél gyakrabban válasszon könyvet a többi játék helyett (vagy mellett). A keskeny polcok vékony léccel egyrészt biztonságos tárolást kínálnak, másrészt megkönnyítik, hogy a kicsi lássa, mi mindenből választhat.

2 Dekorációs elemként

Nincs mindig minden könyv egyszerre használatban. Ami épp nem aktuális kedvenc, azt tehetitek magasabbra, olyan polcra, ahol inkább dekorfunkciója van a könyveknek. Időről időre lehet cserélgetni őket, hiszen ami épp új, az mindig kicsit érdekesebb…

3. Áttekinthetően

Ha sok a könyv, és nincs lehetőség mindegyiket átlátható polcon tárolni, a szekrény alsó részében kialakított tároló jó megoldás lehet. Itt is eléri őket a gyerek, még sincsenek állandóan szem előtt, és a többi játéknak is jut bőven hely.

4. Zsebbe rejtve

Az aktuális kedvencek 1-2 egyéb játékkal vagy akár praktikus dolgokkal együtt szuperül elférnek egy ilyen felakasztható, zsebes tárolóban. Az ágyra, ha van rajta mondjuk leesésgátló, vagy az ágy mellé helyezve könnyen elérhető, egyszerűbbé teszi a rendtartást és még jól is mutat. Akár saját kezűleg is elkészíthető.

5. Kosárban

Sok a könyv, és a kicsi folyton pakolja őket? Egy kosár vagy láda ideális tároló azoknak, amelyek épp forgásban vannak. Könnyű belepakolni, csökkenti a káoszérzetet, a gyerekek is könnyen vissza tudják tenni ide a könyveket használat után. Egy szép kosár pedig jó dekorelem lehet a szobában.

6. Kombinált polcon

Ha van mód külön kis bútordarabot beszerezni ilyen célra, egy hasonló könyvtartós-pakolós darab nagyon hasznos lehet. Jól áttekinthetően és könnyen kezelhetően tárolhatók a könyvek, van hely a kreatív kellékeknek, és még sok minden másnak is – mindezt úgy, hogy könnyű rendben tartani.

7. Újrahasznosított ládában

Lehet ez virágláda, egy régi gyümölcsöskosár, hosszúkás tároló, a lényeg, hogy elég egyszerűen a fal mellé helyezni, és nagyság szerint rendezve féloldalasan belefektetni a könyveket. Pakolászni szerető kicsiknél nagyon praktikus: könnyen megtalálják amit szeretnének, és a visszapakolást, rendrakást is egyszerűen lehet vele gyakorolni. Jóval könnyebb, mint polcra pakolni a könyveket, szóval garantált a sikerélmény.

8. Játéktárolóban

Miért ne lehetne egy ilyen praktikus játéktartóban a könyveket is elhelyezni? Arra érdemes csak figyelni, hogy szépen rendezetten, ne bedobálva legyenek a könyvek (a többi játék mehet így, de a könyvek sérülhetnek és nem lesznek átláthatók), és a könyves fakkba más játékok ne kerüljenek.

9. Kreatív könyvtartóban

A klasszikus újságtartóhoz hasonló, de a gyerekek számára vicces, érdekes formájú könyvtartót is beszerezhetünk. Az éppen sokat lapozgatott kedvencek férnek bele, könnyen áthelyezhető, és szobadíszként is funkcionál.

10. Textil rendszerezőben

Ez is az újságtartóhoz hasonlít, de nagyon ötletesen úgy van kialakítva és megvarrva, hogy sok könyvet lehessen tárolni benne, mint egy polcrendszeren. A különböző méretű fülek segíthetnek, hogy a kisebb könyvek se tűnjenek el.