Kisgyerek

Mi az oka, ha egy kisgyerek imád válogatni, rendezgetni?

A kisgyereked egyik kedvenc elfoglaltsága, hogy egy doboz zsírkrétát színek és méret szerint csoportosít? Vagy a kisautói addig kötik le, amíg sorba rendezi őket, és rendszerezve "parkol be" velük a garázsba?
2021. Július 01.
Mi az oka, ha a kisgyereked imád válogatni, rendezgetni? (Fotó: Getty Images)

Ha hasonlókat tapasztalsz, bizonyára felmerült benned a kérdés, hogy mégis miért szeretik annyira a gyerekek a rendszerezgetést? Elvégre egy kisgyerekről nem biztos, hogy az első, ami eszünkbe jut, hogy rendszerető. Főként, ha miután elhagyta a szobát, az úgy fest, mint ahol végigsöpört egy tornádó. De néhány kisgyerek tényleg olyan, mint egy kis egyszemélyes szervező-rendező vállalkozás, aki semmit nem szeret annyira, mint válogatni a különböző dolgokat, mint a játékok, a gombok, vagy éppen az építőkockák.

Dr. Tovah Klein, a Barnard Főiskola Kisgyermek Fejlődési Központjának igazgatója elmondta a romper.com internetes portálnak, hogy a válogatás nemcsak teljesen normális dolog, de azt is jelzi, hogy a kisgyerek megpróbál egyfajta rendszert alkotni a világában, különösen ahogy egyre nagyobb lesz. “Sok felfedeznivaló és megtanulnivaló van. Ez túl sok lehet. A válogatás és a rendszerezés egy módja annak, hogy megértsék a világukat, és úgy érezzék, hogy van kontrolljuk a dolgok felett: ‘a helyükre tudom tenni a dolgokat'” – magyarázta.

Van, hogy aggasztó a válogatás, rendszerezés?

Vannak esetek, amikor a rendezgetési hajlam aggodalomra adhat okot. A portál idézi a specialneeds.com oldalt, mely szerint: “ha a gyermek nem hagyja el a házat anélkül, hogy egy rendszerező rituálét befejezne, vagy ez a viselkedés kevés alvással, depresszióval vagy furcsa étkezési szokásokkal társul, annak OCD is lehet az oka.” Míg az autizmus társulhat “rituális viselkedéshez” is. “Ha a rendszerező viselkedés egyéb aggasztó dolgokkal együtt fordul elő, mint a késleltetett beszéd vagy verbális kifejezés, a test ritmikus hintáztatása vagy más ön-stimuláló magatartás, valamint gyenge szemkontaktus, akkor érdemes szakemberrel beszélni.”

Dr. Klein szerint a rendszerezgetés csak abban az esetben lehet aggasztó, ha mindent felemésztővé válik. A kérdés az, hogy a viselkedés önálló életet él-e úgy, hogy a gyermek alárendeli és korlátozza az élete más területeit? A viselkedése uralja az idejét, és nem tud elszakadni ettől? Amennyiben igen, az adhat okot aggodalomra, és ilyen esetben érdemes lehet felkeresni egy szakembert, hogy mi állhat ennek a hátterében.

De ha a válasz a kérdésekre nem, akkor a válogatás szeretete egy teljesen normális tevékenység a kisgyerekek számára, és egyszerűen a tanulási folyamat része. “Megtanulják általa, hogy mi mivel tartozik egybe, mivel hasonló, valamint olyan kategóriákat, mint a színek és a méretek” – magyarázta Dr. Klein.

Továbbá sokszor annak a vágya, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön, a kényelem érzésének megteremtésével függ össze. Hiszen a rendszerezés könnyebben kezelhetővé, jobban érthetővé teszi a világot.

Cikk forrása: romper.com