Kisgyerek

Így tartsd tisztán a gyerekek kulacsát – Nem elég vízzel kilötykölni!

Rémes hír, de igaz, hogy ha rosszul tartod tisztán a kulacsot, piszkosabb lehet, mint a kutyák itatótálja!
2023. Szeptember 09.
kulacsból iszik egy kisfiú

Bár legtöbbször csak vizet visznek a kulacsokban a gyerekek a suliba, az edzésre vagy a kirándulásokra, mégsem elegendő a tisztán tartásukhoz az, hogy egyszer-kétszer átöblíted vízzel. Ha netán tea, gyümölcslé vagy üdítő is kerül bele, pláne kötelező az alapos mosogatás!

Teljesen természetes, ha te is elbizonytalanodsz, hogy milyen gyakran és mivel kellene tisztára mosni a kulacsot: vízzel kilötykölni kevés, még akkor is, ha csak vízzel töltöd meg nap mint nap. A fémből, üvegből és műanyagból készült kulacsokban sajnos még így is hemzseghetnek a mikroorganizmusok, leginkább azért, mert a nedves környezet számukra felér a mennyországgal, és ha ehhez még sötétség is jár, minden adott ahhoz, hogy kedvükre szaporodjanak.

Az igaz, hogy szabad szemmel nem láthatók, mégis jobb, ha tudod, hogy a felszínesen tisztított kulacsokban algák, gombák, penész, baktériumok és különféle spórák is tanyázhatnak, amiket nem valami egészséges elfogyasztani. Mivel ezek igencsak ragaszkodnak a lakosztályukhoz, az, hogy folyó vízzel kiöblíted a kulacsot újratöltés előtt, sajnos nem űzi ki őket a Paradicsomból.

A nem megfelelő tisztítás önmagában is kedvez a kórokozók szaporodásának, de a helyzetet tovább rontja, hogy a gyerekek a kulacsot rendszeresen a szájukhoz érintik, gyakran piszkos kézzel nyúlnak a tetejéhez, sokszor elfelejtik lezárni ivás után, vagyis számtalan lehetőséget kapnak a kórokozók arra, hogy a kulacsba telepedjenek.

Így tisztítsd hatékonyan:

  • Ha rozsdamentes acélból készült a kulacs, töltsd meg félig meleg vízzel, és pár csepp mosogatószerrel. Csavard rá a tetejét, és pár másodpercig rázd fel alaposan úgy, hogy belül mindenhova eljusson a víz. Még jobb, ha egy üvegmosó kefével alaposan átmosod odabent! Ezután öntsd ki és öblítsd ki többször sima vízzel, majd fordítsd fejjel lefelé az edényszárítón, és várd meg, hogy teljesen megszáradjon! Ne feledkezz meg a kupak alapos tisztításáról sem!
  • Ha vegyszermentesen szeretnéd megtisztítani a műanyagból vagy üvegből készült kulacsot, akkor engedd tele vízzel, adj hozzá fél evőkanál ecetet és hagyd, hogy a keverék egy éjszakán át tegye a dolgát. Reggel aztán alaposan öblítsd ki meleg vízzel, nem kell attól tartanod, hogy ecetszagú marad a kulacs! 
  • Fontos, hogy ha a kulacs alumíniumból készült, akkor se ecetet, se szódabikarbónát ne használj a tisztításához, mert a kulacs mattá változhat ezektől.

Fotó: Getty Images, Forrás: Via