Kisgyerek

Fontos leckék az életről, amikre egy kétéves taníthat

Nem is gondolnád, de egy kétéves kisgyerek lehet időnként a legjobb tanár. Íme 5 olyan életlecke, amit egy totyogótól tanulhatsz.
2019. November 29.
Fontos leckék, amiket egy kétéves taníthat (Fotó: iStock)

Mit taníthat neked egy ekkora kisgyerek? Például a következőket:

Rendben van, ha nemet mondasz

Krystal Wiggins, a Mother.ly szerzője cikkében felidézte, hogy mielőtt anya lett, mindig segített mindenben, mert mindenkinek meg akart felelni. De amióta anyuka lett, rájött, hogy ezt eddig nagyon túlértékelte. Az igazán magabiztos kétévesének köszönheti, aki nagyon gyakran mond nemet – időnként túl sokszor is -, hogy mekkora ereje van ennek a rövidke szónak. Így azóta, ha bármi olyat kérnek, amit nem szívesen tesz, egyszerűen azt mondja: nem.

Mindig azt kérd, amit valóban szeretnél

Egy kisgyerek egész nap a követeléseit árasztja a világra, és ezért soha nem kér elnézést. Anyukaként eljön a pont, hogy az ember rájön, nem tud mindent egyedül csinálni, és nem tud mindent tökéletesen elintézni. De nem várhatja el másoktól – például a férjétől -, hogy gondolatot olvasson, és olyan dolgokban ajánljál fel a segítségét, amikben nem is kéri. Egyáltalán nem szégyen segítséget kérned – ezért kérd bátran azt, amit tényleg szeretnél.

Rendben van, ha hibázol

Minden ember hibázik, és a legjobb dolog, amit a gyerekednek taníthatsz, nem az, hogy féljen a kudarctól, hanem az, hogy ha valamit elrontott, álljon fel a padlóról, és próbálja meg újra. Ha az ember otthon van egy kétévessel, és látja, mennyi mindenben ügyetlen a gyermek, neki könnyen megbocsát, hiszen magától még nem kell tudnia mindent, főként nem elsőre. És azzal sincs gond, ha valami nem sikerül ötödszörre, vagy akár harmincadszorra sem. És ez nem csak a kétévesre igaz, hanem anyára is.

Szeretet és megbocsátás, teljes szívből

Semmi sem tisztább, mint egy kisgyermek szeretete. Akármivel is bosszant fel a kétéves, ha rád néz a nagy, kedves szemeivel, tele megbánással és szeretettel, egyszerűen nem lehet rá haragudni. Minden alkalommal, amikor úgy érzed, kudarcot vallottál, próbáld meg magadat is ezzel a szeretettel és megbocsátással szemlélni.

Éld meg a pillanatokat

3 hónap alvás nélkül, 8 hónap szeparációs szorongás, és a számtalan, “ezt csak anyának engedem meg” pillanat. A régi szép idők. A kétéves folyamatosan hisztizik, és mindig felfordulás van körülötte? Most ennek van itt az ideje. 13 évesen majd azt akarja, hogy ne zavard, 17 évesen pedig túl menő lesz ahhoz, hogy mások előtt puszit adj neki. Mind része a nagy történetnek, és egyszer majd emlékekké válnak. Éppen ezért, értékeld ami most van, és éld meg a pillanatokat olyannak, amilyenek.(A cikk forrása: mother.ly)Kapcsolódó írásaink: