Kisgyerek

A kisgyermekek titkos nyelve: mi rejlik a viselkedés mögött?

Ha azt mondjuk kétéves, mindenkinek ugyanaz jut eszébe: erős érzelmek, néha már-már furcsa érzelmi megnyilvánulások. Fejtsük meg együtt mi állhat a szokatlan viselkedés mögött!
2018. Június 26.
Lehet, hogy zavarban van

A kétévesed egyszerre csak főnökké válik: kijelenti, hogy melyik nadrágot akarja felvenni, hol akar ülni és pontosan mit akar ma ebédelni. De amikor túl sok minden van egyidejűleg a kommunikációja mögött, túl sok az érzelem, akkor bizony nem árt, ha képes vagy megfejteni mit is szeretne valójában közölni veled. Íme, néhány szakértők által összegyűjtött gyermeki testbeszéd, ami segít kiigazodni a szülőnek.

Nem néz a szemedbe

Jelentése: Szégyellem magam.

Úgy kétéves korukra a gyerekek megismerik a szégyen fogalmát. Ha nem néz a szemedbe, akkor pontosan tudja, hogy te most dühös vagy valamiért, pl. mert megint elvette a testvére játékát. “Ha egy kisgyermek nem hajlandó rád nézni, az azt jelenti, hogy tudja, hogy cselekedetei csalódást okoznak” – mondja Kristin Lagattuta pszichológus, a Kaliforniai Egyetem Davis Center of Mind and Brain professzora.

Így reagálj: Nyugtasd meg, rövid mondatokkal mutass irányt: “Nem tépkedjük a könyvet”, “Soha nem nyomjuk meg” – és mutassunk megoldást is a problémára: pl. ragasszuk meg a szakadt könyvlapot. “Tudasd vele, hogy mindenki hibázik, de fontos, hogy próbáljuk meg kijavítani a hibákat” – mondja Dr. Lagattuta.

Az összes plüsst az ágyába akarja vinni

Jelentése: Félek.

Nem is túl régen még magára húzta a takarót és máris aludt? Most meg hirtelen olyan sok tárgyat akar magával vinni éjszakára, hogy az ágy kész műalkotásnak néz ki?

“Ez az a kor, amikor a gyermek fantáziája beindul, és felbukkanhatnak a rémálmok”- magyarázza Kerstin Potter, a Harcum College kora gyermekkori oktatási programjának igazgatója. “A plüssök vagy egyéb tárgyak biztonságot adnak a gyermeknek.”

Így reagálj: A kétévesek szó szerint lényeket, szörnyeket látnak, amelyeket elképzelnek, de hihetetlenül valóságosnak tűnnek. Nem segít, ha megmutatod neki, hogy semmi sem rejtőzik a szekrényben. – Csak azt fogják gondolni, hogy nem látsz szörnyeket – mondja Potter. Tehát hagyd, hogy a gyerek annyi vigasztaló dologgal vegye körül magát, amennyire szüksége van. Kérdezd meg tőle, hogy melyik három állatot, melyik két könyvet és melyik játékot szeretné az ágyba vinni magával éjszakára.

A fejére húzza a ruháját, amikor idegennel találkozik

Jelentése: Ideges vagyok.

Gondolj arra, amikor te voltál hasonló helyzetben: el kellett menned egy olyan társaságba, ahol egy lelket sem ismertél. Mire gondoltál? Ó, jó lesz másokkal találkozni. Ő kedvesnek tűnik, talán szóba elegyedhetnénk, és miközben kényelmetlenül járkáltál megragadtál egy pohár bort, csakhogy csinálj valamit a kezeddel.

“Vedd figyelembe, hogy gyermeked még nem képes az idegességét leküzdeni, ezért pusztán érzékszervi és fizikai módon képes megélni azt” – mondja dr. Lisa Nalven.

Egyes gyerekek rágják az ingüket vagy húzogatják a nadrágjukat, míg mások megragadhatják a lábadat, szopják a hüvelykujjukat, vagy a padlóra fekszenek és betakarják az arcukat.

Így reagálj: Óvatosan közelítsd meg a helyzetet. “A kisgyermekeknek a szüleik a minta arra, hogyan reagáljanak új helyzetekben” – mondja Dr. Nalven. Emeld fel és hagyd, hogy a válladon pihenjen. Mosolyogj, mondd azt, hogy “Szia” az új ismerősnek, és igyekezz megnyugtatóan viselkedni. Ez lehetővé teszi számára, hogy a környezetét biztonságosnak és barátságosnak érezze. Ezután adj neki időt arra, hogy feloldódjon.

A bútorok mögé rejtőzik, amikor tele lesz a pelusa

Jelentése: Magánszférát akarok.

Megfigyelte, hogy hasonló esetben ti felnőttek is elvonultok. Ha eljutott idáig, akkor közel áll ahhoz, hogy szobatiszta legyen. Ha nem érdekli túlzottan, hogy tele van a pelusa, akkor még nem jött el az idő a szobatisztaságra. A legtöbb gyerek valamikor 2 és 3 éves kora között kezd érdeklődni a vécé használata iránt.

Így reagálj: Bátorítsd a kisgyermek arra, hogy neki is lehet magánszférája, de irányítsd a fürdőszobába. “Már az pozitív lépés, ha a megfelelő helyen végzi a dolgát, még akkor is, ha pelenkát használ. Nincs szükség arra, hogy nyomást gyakorolj a gyerekre, hogy legyen végre szobatiszta“- mondja Dr. Ari Brown, író.

Azt kiabálja, ő az én anyukám, amikor más gyerekek is a közeledben vannak

Jelentése: Figyelj rám jobban!

Az ennyire túlzó ragaszkodás azt jelentheti, hogy a gyerek úgy érzi, keveset foglalkozol vele, kevesebbet kap belőled, mint amennyire szüksége lenne. Lehet, hogy túl sokat dolgozol vagy épp most született kistestvére. Egy kétéves önérzetes. Az enyém, enyém, enyém állandó skandálása idegesítő lehet, de egy kétéves személyiségfejlődéséhez szorosan hozzátartozik. Azt jelenti, hogy elkülöníti magát, mint önálló személyiséget. Nagyon fontos ebben a korban az önmagáról kialakított kép, és ebbe a mama is beletartozik.

Így reagálj: Fogd meg a gyermeked, és mondd meg neki, hogy persze az anyja vagy, és szereted őt. “Én a te anyukád vagyok, nem Betsyé, de attól még lehetek kedves más gyerekekkel is.”

(Forrás: parents.com)

Kapcsolódó cikkeink: