Pénztárca

MÁV-árváltozás: rosszul járnak a biciklisek

Változik a kerékpárbérletek ára a MÁV-nál, ami elsősorban azokat érinti hátrányosan, akik budapesti munkahelyre ingáznak biciklivel, vagy akiknek esetleg a kamasz gyermeke közlekedik így.
2024. Február 24.
bicikli
Fotó: GEtty

Háborog a Magyar Kerékpárosklub, mert mint írják, a MÁV „elűzi a vasútról a kerékpárral ingázókat”.
A szervezet emiatt levelet is írt a MÁV Start Zrt.-nek, mert bár nekik azt ígérték, hogy a rövidebb távú kerékpárjegyek drágulása mellett a kerékpárbérletek árát nem fogják megváltoztatni, a bérletárakat most mégis felemelték 9.450 forintra (eddig 2-4 ezret fizettek a biciklisek).

A Kerékpárosklub ezt már csak azért is aránytalannak tartja, mert sok állomáson nem lehet ideális körülmények között tárolni a kerékpárokat, nincs a lépcsőkön úgynevezett tolósín. Hangsúlyozzák: az ilyen döntés nem segíti a fenntartható agglomerációs közlekedést.
A klub azt szerette volna, ha a kerékpárjegy legfeljebb 400 forint lenne, ám ez maradt továbbra is 500. „Kérjük, hogy a bérletárakat úgy változtassa a MÁV, hogy az ingázásban megfizethető maradjon, és ne űzze el a vasútról az eddig így utazókat” – írják facebook-bejegyzésükben. Sérelmezik azt is, hogy nem lehet vármegyebérletet venni a kisebb távolságokhoz.  

Ami viszont  jó hír, hogy a Kerékpárosklub tagjai számára megmarad a 25%-os kedvezmény a kerékpárjegyek árából – teszik hozzá. Emellett a szabályzatba bekerül, hogy a közösen használt vonatterületeken a kerékpárosoknak előnyük van – így talán kevesebbet kell vitatkozniuk a többi utassal.

Címlapképünk illusztráció.