Terhesség

Próbáld ki a dinamikus ülést!

Az ülőmunkát végző kismamák, anyák nincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen az emberi test felépítése az egész napos mozgáshoz, gyalogláshoz igazodik, annak megfelelően, ahogy évszázadokkal ezelőtt is éltünk.
2018. Május 11.
Egészségtelen az ülő életmód

Egyre többet lehet olvasni arról, mennyire rossz az ülő életmód, például növeli a krónikus betegségek rizikóját, és hátfájást is okoz. Ez fokozottan igaz lehet a várandós kismamákra, akik sajnos egyébként is hajlamosabbak a hát- és derékfájdalomra. Szerencsére, egyszerűen csökkentheted az egész napos ülés okozta kellemetlenségeket. Praktikus tippek következnek!

Dinamikus ülés

A dinamikus (aktív) ülés tulajdonképpen azt jelenti, hogy ülés közben sem “merevedsz” meg egy pozícióban, hanem folyamatosan mozogsz. Ezt a legegyszerűbben egy nagy, gimnasztikai labda segítségével érheted el. A labdán ülve rugózhatsz, ringathatod magad, és mivel a labda egy kicsit instabil, egyensúlyoznod kell, ami megmozgatja a törzs izmait is. A labda emellett segít a medencédet is a megfelelő helyzetben tartani.

Sétára fel!

A sétát sokan lebecsülik, pedig az egyik legjobb, leghatékonyabb mozgásforma, melyet még a várandósok is biztonsággal végezhetnek (akár még a szülés közben is!). Rendkívül fontos, hogy rendszeresen állj fel és sétálgass egy kicsit: a szünet nemcsak a hát- és derékfájás ellen hatásos, de az agyadat és a szemedet is segít felfrissíteni. Azzal, hogy átmozgatod magad és sétálsz, még a visszereség vagy a trombózis kialakulásának veszélyét is csökkentheted!

Nyújtózz és mozogj!

Nemcsak akkor érdemes átmozgatni a tagjaidat, amikor szünetet tartasz, ülés közben is elvégezhetsz néhány egyszerű gyakorlatot (például boka-, váll- vagy fejkörzéseket), ez is segít az ülés káros hatásainak kivédésében, és a vérkeringésedet is serkenti. Ha pedig idegesnek, feszültnek érzed magad, akkor vegyél néhány mély lélegzetet és húzd fel párszor a válladat a füled mellé!

Válaszd a nehezebb utat!

Persze, csak az egészséged érdekében… Használj ki minden alkalmat arra, hogy egy kicsit elszabadulhass a székedből. Válaszd a távolabbi mosdót – még jobb, ha egy másik emeletre mész, hiszen a lépcsőzés a farizmokat is erősíti -, telefonálás vagy e-mail helyett inkább találkozz személyesen a kollégákkal, és ne az ajtóhoz legközelebbi helyre parkolj!

Ez is érdekelhet: