Terhesség

Lefogyhatunk nagymamáink fogyókúrájával?

Tudod hogyan fogyókúráztak a nők, amikor még nem léteztek konditermek, és centimétereket lefaragó, bőrt feszesítő csodamasinák? Milyen praktikához folyamodtak a mai nagyik és dédik? Ha belekukkantunk a múlt század fogyókúra trükkjeibe, érdekes dolgokra bukkanhatunk...
2014. Szeptember 08.

Már jóval a mai modern diétás módszerek és fogyasztó gépek megszületése előtt küzdöttek a nők a pluszkilók ellen. Bár a molett idomok egy időben a gazdagságot és a jólétet jelképezték a történelemben, az 1800-as évektől egyre több olyan tanulmány született, ami a túlsúllyal járó egészségügyi problémákra világított rá. Az 1900-as évektől pedig „divatba jött” a karcsúság, az ük-, déd-, és nagymamáink pedig ugyanúgy kipróbáltak mindent, akárcsak mi, hogy megszabaduljanak a hurkácskáiktól.

Egyszerű, de nagyszerű: almaecet és langyos víz

A legegyszerűbb nagyi-módszer, a diétázók körében máig ismert az almaecet-kúra, ami hihetetlenül kedvelt volt a múlt század elején. Népszerűségét annak köszönhette, hogy nem egy előre meghatározott étrendet kellett követni, sőt szigorú szabályokat sem kellett betartani. Az egyetlen előírás az volt, hogy az étkezések előtt 10-15 perccel 3 dl vízben el kellett keverni egy evőkanál almaecetet, és azt szép lassan elkortyolgatni.

Szinte csodaszerként kezelték, hiszen multifunkcionális szerként hatott: fogyasztása serkentette az anyagcserét, csökkentette a vércukor- és a koleszterinszintet, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatással bírt, illetve gátolta a zsírok lerakódását. Ráadásul a 95 százalék vizet és kevés savat tartalmazó almaecetben olyan fontos és értékes tápanyagok találhatóak, mint a kalcium, a fluor, a magnézium, a nátrium, a foszfor, a szilícium és a kálium.

Persze akadt még ennél is egyszerűbb fogyi-recept, a langyos vízivás! Az évszázados tanács szerint, ha a napot úgy kezdjük, hogy reggel felkelés után megiszunk egy nagy pohár langyos vizet, akkor könnyebben adhatjuk le a rajtunk levő súlyfelesleget.

Fogyás alvással, evéssel, koplalással és sétával

Dédijeink és nagymamáink teljesen más ritmusban éltek, mint mi manapság. Kakassal kelni, tyúkokkal feküdni, ez a hosszú és egészséges élet titka – vallották. A hosszú, pihentető alvások mellett persze a napi testmozgásuk sem maradt el: tömegközlekedési eszközök híján gyalog intézték a bevásárlást, a munkába járást, telefon híján pedig maguk mentek át egy jó kis pletykapartira a barátnőjükhöz. Nem volt számítógép, mobiltelefon, kevesebben végeztek ülőmunkát, és szabadidejüket szinte mindig a szabadban töltötték. Ha fogyni vágytak, többnapos gyümölcsdiétákat tartottak, vagy ha hirtelen akartak megszabadulni pár kilótól, naponta csak egy-két alkalommal vettek élelmet magukhoz, vagy egyszerűen többnapos koplalásba kezdtek.

Extrém nagyi tippek a férgektől a rázóövig

A huszadik században persze már egymás után bukkantak fel a különböző fogyást segítő módszerek is, amelyek egyszerre árulkodtak az emberi elme találékonyságáról és hiszékenységéről. Például a század elején már fogyókúrás szappan került amerikai forgalomba a következő szlogennel: ,,nem hagy cserben a háj eltüntetésében”, és „lemossa a felesleges kilókat”. A fogyasztó tabletták elődjét 1899-ben fejlesztették ki, és már néhány éven belül meghódította a fogyni vágyó asszonyokat. Ezek a tabletták enyhe hashajtó és vízhajtó hatással bírtak, tisztítókúraként is alkalmazták őket. Népszerűségükre jellemző, hogy ma is több tucat különbözőfajta fogyasztó pirula kapható a gyógyszertárakban.

A zsírégető teakeverékek sem a legújabb kor termékei, már a múlt század elején ellepték a drogériák és vegyesboltok polcait. Nagymamáink korában is voltak, akik a fogyás érdekében nem riadtak vissza radikális lépésektől sem! Akadtak, akik egyszerűen megfertőztették magukat galandféreg-petékkel! Ezek a peték megtelepedtek a belekben és felfalták, amit kellett. Akinek férgek éltek a beleiben, az bármit, bármikor, bármilyen mennyiségben ehetett, mégis fogyott. Szerencsére nagyon hamar bebizonyosodott, hogy mekkora veszélyekkel járhat egy ilyen „kúra”, így hamar eltűnt a fogyókúra palettáról. Megjelent viszont az első „fogyasztógép”, a Graybar Stimulator, ami a mai vibrációs masszírozó övek elődjeként azt ígérte, hogy a derékra erősítve egyszerűen „leugráltatja magáról a kilókat.”

És mit mond a szakértő?

Antal Emese, dietetikus jót mosolygott a nagyik néhány fogyi-tippjén. „A nők régen is hajlandóak voltak akár extrémitásokra is, hogy elérjék a hőn áhított alakot. A hashajtó és vízhajtó teák és tabletták szedése eleinte látványos változással járhat, hiszen hatásukra víz távozik a szervezetünkből, ám az esetek többségében a fogyás egy idő után megáll, és beindul a jojó effektus. Egy fogyókúrázónak türelmesnek kell lennie, hiszen a normális fogyás heti 0,5-1 kg”. A dietetikus felhívja a figyelmet arra is, hogy aki naponta csupán egy vagy két alkalommal étkezik, az pont az ellenkező hatást érheti el.

Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy egy normális étkezésnek megfelelő kalóriaadag többszörösét veszi magához. Ha a kiéheztetett szervezetbe hirtelen túl sok étel kerül, az jobban megdobja a vércukorszintet is, és hosszútávon esetenként cukorbetegség kialakuláshoz vezethet. Akkor is résen kell lennünk, ha csupán egyfajta élelmiszert veszünk magunkhoz, például szőlőkúrát tartunk. „Ilyenkor akár 4-5.000 kalóriát is bevihetünk a szervezetbe, hiszen ez a gyümölcs tele van cukorral. A fogyókúra könnyen hízókúrává válhat, nem beszélve arról, ha egyoldalúan táplálkozunk, és jó időre kiiktatunk valamit az étrendünkből, az hosszú távon káros lehet.” A dietetikus figyelmeztet a koplalás veszélyeire is: „Másfél napi éhezés után a szervezet a saját fehérjéit kezdi lebontani.

Az a baj, hogy a főbb szerveink falát izom építi fel, így ennél a folyamatnál a szív és a tüdő falát felépítő izmok is ’bontásra’ kerülnek.” Antal Emese hangsúlyozza még, hogy bármelyik fogyókúrát választjuk, ne feledkezzünk el az alvás jótékony hatásáról. Kutatások bizonyították ugyanis, hogy azok körében, akik 7-9 órát alszanak, kisebb a túlsúlyosok aránya! Alvás közben a szükséges energiapótlás érdekében, a szervezet a zsírszövetekből pótolja az energiát. A test nyugalmi állapotában a zsírból energia lesz, vagyis az energia a zsírszövetből keletkezik.

Tehát ahelyett, hogy a megszámlálhatatlan mellékhatásokkal rendelkező fogyókúrás tabletták csodatevő erejében bíznánk, táplálkozzunk egészségesen és egy kiadós edzést követően aludjunk, hogy a fölösleges zsír, energiává alakuljon! Nem utolsósorban alvás során a szervezetben több leptin hormon szabadul fel, ami az agy irányába a teltségérzetet továbbítja! Ez azt jelenti, hogy egy nyolc órás pihentető alvás során a leptin csökkenti a zsírszövetek számát, ezáltal a szervezet jóval könnyebben megszabadul a fölösleges kilóktól.