Terhesség

Hátfájás a terhesség alatt: a magzat helyzete a meghatározó

Az egyik leggyakoribb panasz a terhesség alatt a hát- és derékfájás, hiszen megváltozik a testünk, máshogy tartjuk magunkat. Ráadásul az is hatással lehet a fájdalmakra, hogy a magzat hogyan helyezkedik el.
2018. Február 10.
Attól is fájhat a hátunk, ha túl sokat ülünk egy helyben

A terhesség alatti hátfájás igen gyakori panasz, a legtöbb kismamánál az ötödik és a hetedik hónap között jelentkezik, de természetesen előfordulhat az is, hogy valaki már a terhessége első heteitől jobban érzi a hátát. Ez függ többek között attól is, hogy korábban voltak-e a hátunkat érintő panaszaink. Főként a gerinc lumbális szakaszának közepe, vagyis a deréktájék lehet az érintett, de természetesen előfordulhat az is, hogy ennél lejjebb, esetleg valamelyik oldalon érezzük a legintenzívebben a fájdalmakat. Ezt az befolyásolja, hogy melyik idegvégződésre nehezedik nyomás. Nagyon sok függ attól is, hogyan helyezkedik el a magzat, hiszen a feje komoly nyomást fejthet ki az idegekre.

A fájdalom pihenésre, kényelmes helyzetben való fekvésre általában enyhül, mozgásra viszont romlik. Sok kismama akkor panaszkodhat fájdalomra, ha túl sokat ült ugyanabban a pozícióban (pl. az íróasztalnál).

A hátfájás intenzitása folyamatosan, akár óráról órára változhat, egyszer nagyon erős, máskor viszont szinte semmit nem is érez a kismama. A fájdalom mellett egyéb tüneteket is megtapasztalhat magán, például viszketést, bizsergést, égető érzést, zsibbadást vagy akár izomgörcsöket is.

Miért is fáj a hátunk?

A terhesség alatti hátfájás több okra is visszavezethető. Egyrészt, nemcsak a testsúlyunk növekszik, de a test formája is megváltozik, a test középpontja áthelyeződik, ez pedig a mozgásunkat és a tartásunkat egyaránt befolyásolja. A hormonális változások hatására az ínszalagok meglazulhatnak, az ízületek is lazábbá válhatnak, emiatt pedig bizonytalanabbnak érezhetjük magunkat, ami  nemcsak a tartásunkra, de a mozgásunkra is hatással van.

Ezt is érdemes elolvasni: