Terhesség

Bordafájdalom a terhesség alatt

A terhesség alatt számos változás történik a testben, köztük egészen meglepőek is. Ilyen lehet például a bordák nyúlása, ami fájdalmat is okozhat.
2022. November 22.
kismamának fáj a bordája
Mi okozhatja a bordafájdalmat a terhesség alatt? (Kép forrása: Getty Images)

Mi okozza a bordafájdalmat a terhesség alatt?

A bordafájdalom általában a terhesség második és harmadik trimeszterében, különösen a várandósság vége felé, amikor a magzat egyre nagyobb lesz. Amikor a növekvő méh a rekeszizomhoz nyomódik, és összenyomja a tüdőt, akár légszomj is tapasztalható a bordafájdalom mellett.

A szülés előtti hetekben azonban lekerülhet a nyomás a bordákról, amikor a baba kezd leereszkedni a medencébe.

Többek között a következők is lehetnek a bordafájdalom okai a terhesség alatt.

Hormonok

Azok a terhességi hormonok, amelyek az ízületek ellazításáért is felelnek (mint például a relaxin), néha a bordák tágulását is előidézhetik. Ez valójában kedvező a tüdőnek, aminek már egyre kevesebb helye van, a méhnek, ami fokozatosan növekszik, azonban a bordák fájhatnak emiatt.

Megnövekedett nyomás a méh miatt

A méh folyamatosan tágul és a mellek is egyre nagyobbak lesznek, emiatt pedig nyomás nehezedik a bordákra.

A magzat testhelyzete

Általában a második trimeszter vége felé a magzat testhelyzetet változtathat, fejjel lefelé fordulhat, és így a lábai a bordák felé mutatnak. Ebben a testhelyzetben nyomást gyakorolhat a bordákra.

A baba rúgásai

Időnként az is előfordulhat, hogy a számára egyre szűkebb helyen a baba rugdosás közben pont a bordáidat találja el.

Gyulladás

A bordákhoz rögzült porcok is meglazulhatnak és kitágulhatnak a terhesség alatt, ami gyulladást, és így fájdalmat okozhat.

Mi segíthet enyhíteni a fájdalmat?

  • Érdemes bővebb, lazább szabású ruhákat hordanod, mert a túl szűk ruhák extra nyomást gyakorolhatnak a bordákra.
  • Ha a baba nyomást gyakorol a bordákra, ami miatt fájdalmat tapasztal a kismama, érdemes próbálkozni a testhelyzete megváltoztatásával úgy, hogy a kismama megváltoztatja a sajátját. Segíthet a hintázó-enyhe pattogó mozgás egy fittlabdán ülve, vagy néhány medence-emelést – óvatosan, lassan kivitelezve.
  • Hasznosak lehetnek a hát- és a mellizom nyújtására szolgáló gyakorlatok is, és a jógagyakorlatok.
  • A hastartó pántok segíthetnek a pocak területén áthelyezni a súlypontot, ami elsősorban a kismedencetájék fájdalmának enyhítésére szolgál, de leveheti a nyomást a hasról is, és így a bordák is kevésbé fájhatnak.

Ha minden házi gyógymódot kipróbáltál, de ezek nem segítettek, akkor kérdezd meg az orvosodat arról, hogy szedhetsz-e valamilyen gyógyszert a fájdalom csillapítására.

Továbbá mielőbb keresd fel az orvost, ha a hasad felső részénél érzed a bordafájdalmat, különösen a jobb oldalán, mert ez a preeklampszia lehetséges tünete is lehet, egy olyan terhességi szövődményé, amit az emelkedett vérnyomás is jelez. A preeklampszia egyéb jelei közé tartozik a súlyos fejfájás, a látás megváltozása, és az émelygés.

Források: whattoexpect.com, medicalnewstoday.com