Terhesség

Mikor érezhetik mások is, ahogy rúg a baba?

Mikor érezheti a párod vagy akár más a családból, hogy a baba mozog, rúg a pocakodban?
2022. November 09.
kismama apa magzat mozgása
Mikor érezheti más is a baba mozgását?

A kismama általában a második trimeszterben érezheti először, hogy mozog a baba a hasában. Számos tényezőtől függ, hogy pontosan mikor kerül erre sor, de bármikor megtörténhet a 13-25. héten. Azonban az, hogy bárki más kívülről is érezze a baba rúgását, ennél több időbe telik.

Ugyan ez az egyes terhességek esetében eltérő lehet, a családtagjaid, a barátaid valószínűleg a második trimeszter végén vagy a harmadik trimeszter elején (kb. a 28-32. héten) érezhetik a baba mozgását. Segíthet, ha a megfelelő pillanatban és a megfelelő pontra teszed a kezüket a hasadra.

Hiszen lehet, hogy te már hetek óta érzed a mozgását, de a babádnak még nőnie kell ahhoz, hogy a rúgásai kívülről is érezhetők legyenek. Illetve a baba mozgása gyakran szórványos lehet. A környezetedben élőknek tehát még várniuk kell, amíg tovább haladsz a terhességben.

Van néhány olyan dolog is, amelyek csökkenthetik a valószínűségét annak, hogy mások is érezzék a baba mozgását. Ilyen lehetnek például:

  • ha a méhlepény a méh elülső részén található – ilyenkor a baba mozgásainak nagyobbnak és erősebbnek kell lenniük ahhoz, hogy érezni lehessen, és ilyen esetben akár a kismamának is több időbe telhet, amire érezheti a baba mozgását
  • a baba testhelyzete, hiszen egyes pozíciókban könnyebben lehet érezni a mozgásait, míg másokban nehezebben
  • az anya testalkata – túlsúly esetén, vagy ha a has körül koncentrálódik több súly, nehezebb lehet kívülről érzékelni a baba mozgását

 

A babák a pocakban sokszor aludhatnak napközben, amikora az anya szokásos rutinja miatti ringatás elaltathatja őket, kevésbé lehetnek aktívak. Amikor este már alváshoz készülődsz, és lefekszel az ágyra, a baba élénkebb, mozgékonyabb lehet, így a párod például jobb eséllyel érezheti ekkor a rúgásait. Segíthet az is, hogy amikor éppen érzed, hogy a baba mozog, gyorsan odateszed a párod kezét a hasadra, a megfelelő pontra.

Forrás: verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images