25. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

 

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

 

25 hetes terhesség

 

 

A második trimeszter végéhez közeledve egyre látványosabb lehet a terhesség alatti súlygyarapodás. Sajnos a nők közel egyharmada már a teherbeesés előtt súlyproblémákkal küszködik, de vannak, akikkel a várandósság alatt szalad el a ló.

Most, hogy a legtöbb kismama remekül érzi magát, és az étvágya is kiváló, nem nehéz felszedni pár plusz kilót akkor sem, ha valaki nem eszik kontrollálatlanul. A szervezet többek közt azzal biztosítja a magzat minél gazdaságosabb táplálását, hogy az elfogyasztott étel több időt tölt el a belekben, ezáltal több tápanyag szívódik föl belőle. Na és persze több zsír raktározódik el!

A kismama életmódja is jelentős változáson megy keresztül. Míg eddig egy kiadósabb vacsora vagy pár szelet csokoládé után megengedhetted magadnak, hogy keményebb edzéssel és kevesebb kalória bevitelével vezekelj a bűnbeesést követő pár napban, ezt most a babával, akinek nap mint nap egyenletes táplálásra van szüksége az egészséges fejlődés érdekében, már nem teheted meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyelj arra, hogy mit eszel, és hogy ne felejtsd el: a 30. hétig a súlygyarapodás egészséges mértéke 8-11 kg.

Ha még az előző héten nem végezték el nálad a terheléses cukorvizsgálatot, a vér- és vizeletvizsgálatot, akkor nagy eséllyel ezen a héten, vagy a 28. hétig valamikor sort kell kerítened rá.

 

25 hetes magzat

 

 

A magzat a 25. héten már közel 700 grammot nyom. Az orrnyílások elkezdenek kinyílni, a magzati tüdőben kifejlődtek az erek, és a baba légzőmozgásokat végez. A gerinc szerkezete – 33 csigolya, 150 ízület és mintegy 1000 szalag – erőteljes fejlődésnek indul.

A csontok egyre erősebbek, és a kézügyesség is fejlődik: kis ujjait már ökölbe tudja hajlítani. A bőr kezdi elveszíteni átlátszóságát, de még mindig olyan gyűrött, mint egy kölyökkutya bundája.

 

Jó tudnod

 

 

székrekedés legjobb ellenszere a megfelelő táplálkozás, a magas rosttartalmú ételek fogyasztása – természetesen rengeteg folyadékkal. A kedvelt gyümölcs, amely egyesíti a két elvárást, és ezen felül igen alacsony kalóriatartalmú – a görögdinnye, de nem mindenki lehet olyan szerencsés, hogy terhességének második felébe beleesik a nyár utolsó két hónapja. Már 3 darab szárított fügében is 10 gramm rost található, de ugyanennyi mennyiség van egy csésze főtt babban, két csésze mazsolában, három csésze barna rizsben vagy három csésze pattogatott kukoricában. Jótékony hatással bír a korpa is: magában fogyasztva nem túl izgalmas, de hozzá lehet keverni egy kanállal a reggeli joghurthoz..

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória