Terhesség

Terhességi toxémia: a legfontosabb tudnivalók

Milyen jelek utalhatnak terhességi toxémiára? Hogyan kezelhető, ha már kialakult?
2021. Október 20.
Terhességi toxémia: a legfontosabb tudnivalók (fotó: Getty Images)

Mit nevezünk terhességi toxémiának?

A terhességi toxémia, más néven preeclampsia, a terhesség második felében kialakuló szövődmény. Magas vérnyomás és a vizeletben található fehérje együttes megléte alapján ismerhető fel. Régebben a terhességi toxémia tünetei közé sorolták a test szerte kialakuló vizesedést is, de ma már a nemzetközi ajánlások nem sorolják a kritériumok közé, mert más okok is állhatnak a vizenyő mögött.

Mitől alakulhat ki terhességi toxémia?

Pontos oka nem ismert, de azt valószínűsítik, hogy a lepény nem megfelelő korai beágyazódása állhat az okok között. Terhességi toxémia során a méhlepény nem képes megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot szállítani, ez problémát okoz a magzatnál és az anyánál is. Mivel a magzat nem kap elegendő oxigént és tápanyagot, így a növekedése lelassul.Kialakulásának kockázatát növeli a terhesség alatti dohányzás, a cukorbetegség, a magas BMI, a magas vérnyomás. Első terhességnél gyakrabban jelentkezik.Nem beszélhetünk terhességi toxémiáról, ha a tünetek külön-külön jelentkeznek. Önmagában a magas vérnyomás jelentkezhet elhízástól, mozgásszegény életmódtól vagy stressztől. Fehérjevizelés pedig előfordulhat húgyúti fertőzéstől is, tehát ha a tünetek nem együttesen, hanem külön-külön jelentkeznek, akkor a következetes megfigyelés, nyomon követés nagyon lényeges, de a terhességi toxémiához a tünetek együttes megléte szükséges.A terhességi toxémia lehet enyhe, de lehet nagyon súlyos lefolyású is. A betegség kezdetén nincsenek tünetek, de gyorsan egyre súlyosabban jelentkezhetnek az idő előrehaladtával. Amennyiben a tünetek nagyon súlyosak és az anyát vagy a magzatot veszélyezteti a toxémia, akkor a terhességet meg kell indítani. A terhességi toxémia legsúlyosabb formája a HELLP-szindróma.

A terhességi toxémia kezelése

Gyakori a vérnyomás gyógyszeres csökkentése, ám ez csak tüneti kezelés. A só megvonás, vízhajtás, folyadékbevitel csökkentése kifejezetten ellenjavallt. Prevenciós beavatkozásként alacsonydózisú Aspirin, 1000mg-os C vitamin, 400IU E vitamin szedését, és a 20. hét után a kalcium bevitel csökkentését ajánlják. Utóbbi években bizonyos genetikai mutációk (thrombofiliák) jelenléte igazolódott számos súlyos lefolyású kórképnél, ezeknél az eseteknél a terhesség alatt alkalmazott LMWH (alacsony-molekulasúllyú heparin) kezelés az ajánlott eljárás.

A terhességi toxémia szűrés a terhesség 12 hetében ultrahangnál szűrhető.(Cikk forrása: webmd.com, tritonlife.hu, czeizelintezet.hu)