Terhesség

Buli van a pocakomban!

Először csak finoman rebben egyet-kettőt, de nem kell hozzá sok, és szinte kirúgja a ház oldalát. Erre számíthatsz a negyedik hónaptól!
2011. Szeptember 10.

Buli van a pocakomban!

A kismamák igen különbözőképpen számolnak be a magzatmozgásokról. Azok, akik első babájukat várják, csak a tizennyolcadik-huszadik héten kezdik érzékelni, ekkor tudják határozzottan elkülöníteni a magzatmozgást bélmozgásoktól, és akkor is csak egészen szelíd lökések formájában. A második, harmadik babánál már hetekkel előbb is érezheted a pici kis test mozgásait. Van, aki úgy írja le, mintha buborékok szállnának a hasában, más inkább kishal úszásához, pillangó szárnyának rebbenéséhez hasonlítja ezt a különleges élményt.

Jelzések odabentről

Kissé félrevezető, amikor az orvos az első magzatmozgás érzékelésének időpontja felől érdeklődik, hiszen szó sincs arról, hogy a baba valóban csak a tizennyolcadik hét táján mozdulna meg első ízben. A várandósság kilencedik hetében már mozog a magzat, pedig még csak két centiméteres. Ezek persze olyan leheletfinom rezdülések, amiket lehetetlen érzékelni.

Aki tapasztalta már, milyen félreérthetetlen, erőteljes és határozott rúgásokat, bukfenceket tud produkálni a pici, igencsak elcsodálkozhat azon, hogy a meglehetősen ritkán előforduló, fel nem ismert terhességek esetében hogyan kerülhették el jóformán a szülésig ezek a mozgások a mit sem sejtő anya figyelmét. A magyarázat állítólag abban rejlik, hogy a magzatmozgások egy része voltaképpen nem más, mint az anyával folytatott párbeszéd – a magzat fejecskéje belesimul a pocakot simogató kézbe, vagy éppen rúg egyet.

Ha az anya nem kezdeményezi az érintések párbeszédét, például azért, mert nem is tud terhességéről, valószínűleg jóval kevesebb jelzés érkezik odabentről. A baba észrevétlenül meglapul a méhben, s pici rezdüléseit még anyja sem tudja megkülönböztetni a bélmozgásoktól.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin