Terhesség

Végre kiderült, miért rugdosnak a magzatok a pocakban

A magzat rugdosása minden terhes kismama számára különleges (ám időnként bizony kellemetlen) érzés. Mi is a mozgolódásnak, rugdosásnak az oka?
2018. Március 24.
Miért rugdosnak a magzatok a pocakban?

Nagyjából a terhesség felénél a várandós kismama elkezdi érezni a magzat mozgását: először csak finomabb rezdüléseket, aztán egyre erősebb ütéseket, rúgásokat, melyek akár kifejezetten kellemetlenek is lehetnek. A magzat mozgása teljesen normális jelenség, de mi lehet pontosan az oka?

Egy tanulmány szerzői úgy tűnik, megtalálták a választ: a rugdosásnak, nyújtózkodásnak és mozgólódásnak komoly szerepe van abban, hogy a magzat csontjai és ízületei megfelelően fejlődjenek. A Trinity College és az Indian Institute of Technology kutatói csirke- és egérembriókat tanulmányoztak, és úgy találták, hogy a mozgás hatására a magzat sejtjei a megfelelő helyekre “mennek”, és ott különböző típusú szövetekké alakulnak. Vagyis a mozgás hozzájárul ahhoz, hogy a magzat csontjai és ízületei megerősödjenek. 

Ha tehát az embrió nem mozog – vagyis hiányoznak ezek a fontos jelzések, melyek a sejtek specializációjához szükségesek -, az akár fejlődési rendellenességek kialakulásával, túlságosan törékeny csontokkal, ízületi problémákkal is együtt járhat. 

A kutatóknak ráadásul nemcsak a magzatmozgásokat sikerült megmagyarázni, de az egészséges ízületek, illetve porcok kialakulásának folyamatát is jobban megértették, ez pedig akár az ízületeket érintő rendellenességek, betegségek és sérülések hatékonyabb gyógyítását is lehetővé teheti. 

A kutatás eredményeiről a Developement című szaklapban számoltak be.

(via)

Ez is érdekelhet: