Terhesség

Babapsziché – Érik az anya, érik a baba

A meg nem született babával nagyon mély kötődést lehet kiépíteni, a terhesség alatt a kapcsolat fejlődik, mélyül és differenciálódik, mialatt mind az anya, mind a baba személyisége érik.
2002. Október 29.

Azok a kismamák, akik már részt vettek a kapcsolatanalízisben, természetesnek tartják, hogy az éppen megszületett babájukkal olyan összeköttetést tudnak teremteni és tartani, mintha ő máris két-hároméves lenne.

Stabil énhatárok

Itt nem csupán arról van szó, hogy a babák milyen értelmesek, mennyire fejlett a kötődési készségük, hanem arról is, hogy ellentétben az úgynevezett “normál csecsemőkkel”, sokkal jobban benne vannak az őket körülvevő valóságban, környezetben. Sokkal éberebbek, exploratívabbak, tanulékonyabbak, stabilabbak.

Ugyanakkor ezek a tulajdonságok még mindig csak másodlagos nyereségnek tekinthetők. A kapcsolatanalízis elsődleges nyeresége, hogy megteremti egy nagyon stabil, autonóm, kreatív személyiségfejlődés alapjait. A babák már az anyaméhben képessé válnak arra, hogy elkülönítsék, mi az, ami az anyából, és mi az, ami belőlük jön. Ennek következtében stabil én-határaik alakulnak ki, védettek lesznek az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedésekkel vagy olyan súlyos zavarokkal szemben, mint például a pszichózisok. Magyarországon hozzávetőlegesen eddig hetven baba jött kapcsolatanalízis segítségével a világra. Volt közöttük olyan, aki anyjával egyeztetett időpontban született meg, de volt olyan is, aki anyja szűk medenceméreteit letesztelve úgy döntött, előbb indul meg, hogy még kiférjen.

Nem aluszékonyak

Ezek a babák a megszületésük pillanatától éberek, sokat vannak fenn, nappal keveset alszanak. Átlag és normál esetben az újszülöttek többnyire alszanak a szopások közötti időben. Visszaaludják, visszaálmodják magukat anyjuk méhébe, ahol az ingerek, az életfeltételek sokkal komfortosabbak voltak, mint a külvilágban. A kezdeti sok alvás jelzi és mutatja, hogy mennyire megterhelő az újszülöttnek átállni egy másik létformára.

Újabban franciaországi és hollandiai vizsgálatok igazolják, hogy azok a babák, akikkel anyjuk már az anyaméhben felvette a kapcsolatot, a születésük után az évek múlásával egyre nagyobb előnyökre tesznek szert egykorú társaikkal szemben az élet minden területén: így például a kötődésben, a problémamegoldásban, a magabiztosságban, a tanulási folyamatok elsajátításában.

Örömet szereznek

Azért is volt érdemes eme cikk erejéig visszatérni a kapcsolatfejlesztéshez, mert eddig csak éppen-éppen megemlítve írtam arról, hogy milyenek is lettek ezek a pici emberkék, mennyi örömet képesek szerezni szüleiknek és a környezetüknek, és milyen boldogan és kreatívan élnek a világban attól a pillanattól kezdve, hogy anyjuk felfedezte, majd értelmes lénynek, személyiségnek tekintette őket.

2000. augusztus

Forrás: Baba Magazin