Terhesség

Méhben gyökerező kapcsolatok

A köztudatban még mindig makacsul tartja magát az a felfogás, hogy a magzatoknak nincs lelki tevékenységük, így lélektani értelembe vett károsító hatások sem érhetik őket.
2002. Október 12.

Az anya-magzat kapcsolatfejlesztő módszerekről indítunk újabb sorozatot. Magyarországon eddig mintegy kétszázötven kismama vett részt kapcsolatanalízisben. Korábban már írtunk erről a módszerről, amelynek segítségével érzelmileg-értelmileg fejlettebb babák születnek, miközben az anyák magabiztosabbá, stabilabbá válnak.

Katartikus élmény

Az egyik kapcsolatanalízisbe járó kismama szeméből a foglalkozás végén könnyek csordultak ki. Mint később elmondta: amikor megkérte a babáját, hogy kerüljenek közelebb egymáshoz, a baba egyszer csak elkezdett felfelé mozogni. Egészen közel került anyja szívéhez, mindketten hallották egymás szívhangjait. Katartikus élmény volt.

A kapcsolatanalízisben résztvevők hetente kétszer “találkoznak” babáikkal a méhükön belül. Ilyenkor sok mindenre lehetőség nyílik, ami sokak képzeletét meghaladja. A legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy létrejöhet közöttük egy olyan közös lélektani tér, ami kettejük élményeinek kölcsönös átéléséhez, intenzív érzelmi és értelmi kommunikációhoz vezethet. Elképzelhető, hogy mennyivel több eséllyel indulnak ezek a babák születésük után az életbe.

Előrevetített kép

Most vegyük sorra azokat a tényezőket, amelyek abba az irányba hatnak, hogy mind az anya, mind a baba aktív alakítója lehessen a kettejüket meghatározó pszichés kapcsolatnak. Talán a legalapvetőbb, hogy az anyának milyen előrevetített képe van a babájáról. A modern tükrözéselméleti kutatások szerint az énünk másoknak rólunk alkotott képén keresztül formálódik. Amilyennek a másikat látjuk, egy idő után ő is ugyanolyannak kezdi látni önmagát. Az anya tükröző funkciójának tehát nagy jelentősége van a gyermek személyiségfejlődésében. Az a baba, akit az anyja tudatlan, érzékelten, reflexes lénynek tekint, ekként is fog viselkedni, és önmeghatározása is így fog alakulni. Nagyobbak a fejlődési esélyei, ha azt érzi, hogy értelmes, érzelmek és üzenetek megfogalmazására, közvetítésére képes kis emberkének tartják. Az anyja tükrében kapcsolatképesnek fogja “látni” magát, és ennek megfelelően lehet vele kommunikálni.

A másik fontos tényező, hogy a szülők fogadják el alapfeltevésként: a babáknak az anyaméhben lelki tevékenységük is van. Más szavakkal: lelki köldökzsinóron keresztül tartanak kapcsolatot anyjukkal, illetőleg az anya által közvetített külvilággal. Ebből már kitűnik, hogy a kapcsolatfelvételért és a kapcsolat minőségéért nem csupán az anya a felelős, hanem legalább olyan mértékben az apa is, illetve az anya környezete, főleg a neki érzelmileg fontos személyekhez fűződő viszonya.

Szülők tükrében

Miután lelkünk és énünk kapcsolati eredetű, ahogy ezt József Attila költői módon is megfogalmazta “hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”, ezért annak kezdete, minősége, a benne résztvevő személyek hozzáállása, szándékaik, vágyaik, elképzeléseik, beállítódásaik a másik személy részévé válnak egy idő után. Erre mondjuk, hogy a gyermek személyisége, viselkedése a szülők tükre is egyben. Tehát következtethetünk belőle a szülői bánásmódra, hozzáállásra, a szeretetre vagy esetleg annak hiányára.

V.évf./5.sz.

Forrás: HáziPatika.com