Terhesség

Akik a terhesség alatt is diétáznak

A kismamák többsége nem vonja meg magától a finom falatokat. De mi van a kivételekkel? A pregorexia - azaz a terhesség alatti étkezési zavar - nem városi legenda.
2014. Január 22.

Az ismertebb étkezési zavarok, az anorexia vagy a bulimia hallatán már nem kapjuk fel a fejünket, a pregorexia fogalma (amely a várandóst jelentő angol pregnant és az anorexia szavak összevonása) azonban egyelőre még ismeretlenül cseng. A pregorexiával küzdő kismamák egyre növekvő pocakjukra nem egy új élet forrásaként, hanem zavaró pluszkilókként tekintenek.

Nem bírják elviselni a tudatot, hogy elveszítik az uralmat a testük felett, ezért mindent megtesznek azért, hogy megállítsák a természetes gömbölyödés folyamatát – akár úgy is, hogy szigorú diétába fognak. Ezzel azonban nemcsak a saját, de kisbabájuk egészségét is kockára teszik.

“Ismertem olyan kismamát, aki napokig csak natúr joghurton élt, pedig ez rettentő veszélyes” – mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus. “A várandós nőknek minél több minőségi kalóriát kellene fogyasztaniuk, ezek hiányában a kicsi nem jut elegendő tápanyaghoz, és nem fejlődik megfelelően” – magyarázza. “Ráadásul az úgynevezett méhen belüli éhezés maradandó nyomokat hagy a magzat idegrendszerében, ezért a hiányosan táplált kisbabák többségéből szorongó felnőtt válik.”

Árulkodó anya-gyerek kapcsolatok

De vajon mi állhat a pregorexia hátterében? A környezet sokszor észrevétlenül is nyomást gyakorol a kismamákra, elég csak a várandós sztárok “példamutatására” gondolni, mely irreális elvárásokat ébreszt bennük. Szülés után egy héttel a hírességek újra régi álomformájukban tündökölnek, amitől az újdonsült anyukák úgy érezhetik, nekik is minél hamarabb meg kell szabadulniuk fölöslegüktől. Éppen ezért emlegetik igazi mérföldkőként Katalin hercegnőt, aki egy nappal azután, hogy életet adott trónörökös kisfiának, kórházi köntösben állt a fotósok elé, és büszkén vállalta természetesen domborodó hasát.

Önmagában a sztárvilág példái persze nem vezetnek pregorexiához, de egy eleve labilis, befolyásolható kismama gondolkodására rendkívül káros hatással lehetnek. Azon nők ugyanis, akik számára nem teljesen ismeretlenek az étkezési- és testképzavarok, a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak.

“A várandósság miatt felborult hormonháztartás egészséges nők esetében is okozhat lelki gondokat, kisebb válságokat, nem beszélve a testképzavarra hajlamos egyénekről” – mondja a szakértő. “A pregorexia másik leggyakoribb kiváltó oka a rossz anya-gyerek kapcsolat. Ha a leendő anyuka gyerekként úgy érezte, édesanyja elutasítóan bánt vele, felnőttként gondjai lehetnek saját nőiességének, kerekedő pocakjának elfogadásával” – teszi hozzá.

Figyeld a jeleket!

A terhesség alatti étkezési zavarokat sajnos elég nehéz egyértelműen felismerni, hiszen nagyrészt megegyeznek a várandósság általános tüneteivel: émelygés, hányás, étvágytalanság. A megállíthatatlanul növekvő pocak megtévesztheti a külső szemlélőt, de a közeli barátok, családtagok észrevehetik az apró jeleket.

“A testképzavaros kismamák – egészséges társaikkal ellentétben – nem büszkék pocakjukra, inkább torznak látják, ezért bő ruhákkal próbálják meg elrejteni kerek idomaikat” – magyarázza dr. Fehér Gabriella. “Az étkezési zavarral küzdő anyukák normálisnak tartják, hogy a “kövérség” ellen harcolnak, és ha bárki szembesíti őket azzal, hogy helytelenül cselekednek, gyakran megsértődnek” – emeli ki.

A pregorexia, a legtöbb étkezési zavarhoz hasonlóan, csak szakember segítségével kezelhető, ezért a doktornő azt tanácsolja, hogy a testképzavarra hajlamos, valamint az étkezési zavarral küzdő leendő kismamák már a teherbe esés előtt forduljanak pszichológushoz, hogy minél könnyebben el tudják fogadni változó testüket. “Ha az anyukának zaklatott volt a gyerekkora, és úgy érzi, a mai napig nem rendeződött a kapcsolata édesanyjával, akkor is érdemes a terhesség előtt szakember segítségével feltérképezni ezeket a mélyen gyökerező gondokat, hogy a várandósságot valóban áldott állapotként élhesse meg.”

Mennyiség helyett minőség

Nagymamáink, sőt talán még édesanyáink is azt vallják, hogy a várandósság alatt kettő helyett kell enni, ez a nézet azonban mára megdőlt. A kismamák energiaszükséglete csupán 15 százalékkal növekszik a terhesség hónapjaiban, ami nagyjából napi 300 pluszkalóriát jelent. Persze ez az érték is csak irányadó – az átlagosnál alacsonyabb súlyú kismamák esetében több, míg a néhány többletkilóval rendelkező nőknek kevesebb is lehet.

“Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek” – pontosít Tibay Rózsa dietetikus. “A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás nemcsak a baba egészséges fejlődését segíti elő, de hozzájárul a testi-lelki egyensúlyodhoz, és segít felkészíteni szervezetedet a szoptatás időszakára. A változatos, sokféle nyersanyagból kialakított étrend minden fontos tápanyagot megfelelő arányban biztosít a szervezet számára. Emellett a rendszeresség is fontos, a kismama napi négyszer-ötször egyen kis mennyiségeket, lehetőleg ugyanabban az időpontban” – tanácsolja a szakértő.

Bár a várandósság alatt nem árt odafigyelni arra, mi kerül a tányérodra, azért ne vidd túlzásba a kalóriaszámolgatást. “Ha a kismama egészséges, nem küzd terhességi cukorbajjal, toxémiával vagy ételallergiával, semmi szükség diétára. Bármit lehet enni, de természetesen csak mértékkel. A túlevés könnyen elkerülhető, ha nyugodt környezetben, rohanás nélkül étkezünk, és közben más elfoglaltság – például televízió, olvasás – nem vonják el a figyelmünket”.

Kapcsolódó cikkeink:

Koplaló kismamák – hová vezet ez?

Ezt ne csináld terhesség alatt!

Ezért kell egészségeset enniük a kismamáknak

Forrás: Kismama magazin