Baba

Étkezés szoptatás idején

Szoptatás idején ajánlatos elkerülni a szélsőséges diétákat, akár fogyókúráról van szó, akár a baba kedvéért mellőzünk bizonyos táplálékokat.
2007. November 11.

Alapelv az egészséges, különböző tápanyagféleségeket kiegyensúlyozott arányban tartalmazó étrend. Nincsenek olyan ételek és italok, amiket kötelező lenne fogyasztani, tejszaporító hatása ugyanis semmilyen ételféleségnek nincs. Ugyanígy nincsenek olyan élelmiszerek, amelyeket eleve tiltó listára kellene tennünk.

Az anya étrendje a megfigyelések szerint a baba későbbi ízlését is befolyásolja: mintha az anyatej közvetítésével tanulná meg azoknak az ízeknek a szeretetét, amelyek gyakran szerepelnek a család étlapján. Ha a kisbaba nyugodt, nincs okunk semmiféle étrendi megszorításra.

Ha sokat sír, és hasfájósnak gondoljuk, próbálkozhatunk azzal, hogy egy-egy ételféleséget kihagyunk étrendünkből, s megfigyeljük, változik-e a helyzet. Leggyakrabban az anya által ivott tehéntej okozhat gondot a babánál. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy akkor is sokat bömböl, ha nem iszunk tejet, valószínűleg másutt keresendő a probléma.

Lehetséges, hogy csak akkor tapasztalunk hasfájást a babánál, ha nagyobb adagot eszünk egy bizonyos ételféleségből, például babból, borsóból vagy káposztából. Próbáljuk ki, nyugalom költözik-e a házba, ha egy ideig nem fogyasztunk ilyesmit. A sírós időszak egyébként rendszerint akkor is elmúlik egyszer, ha az anya mindent eszik, ami jólesik.

Kapcsolódó cikkek:

  • 5 kiemelten fontos tápanyag, amit szoptatás alatt érdemes fogyasztanod
  • Mit ehet a szoptató anya?
  • Mit egyen a szoptató anya? A 10 leggyakoribb tévhit
  • Hiedelmek a szoptatós étrendről
  • Forrás: Kismama magazin