Terhesség

A szülés részletei első kézből – Beszélgetés dr. Prosszer Mária szülész-nőgyógyásszal

Dr. Prosszer Mária szülész-nőgyógyásszal beszélgettek a szülés folyamatáról, mind a hüvelyi, mind a császármetszés részleteiről.
2021. Szeptember 20.
Minden, amit a szülésről tudni kell (fotó: Getty Images)

Dr. Prosszer Mária szülész-nőgyógyász szakorvost kérdezte Semjén Nóra a Babaszoba képviseletében a szülés minden részletével kapcsolatban. Az egyik első kérdés, amivel a videó indít és ami a kismamák jelentős részét is foglalkoztatja (főként, amikor már közeledik a nagy nap), hogy mikor menjünk be a kórházba.

Dr. Prosszer Mária elmondta, hogy amikor 5 perces fájások vannak, egy órán keresztül, akkor érdemes elindulni a kórházba. Ahogy fogalmazott: “amikor már meg kell fogni az asztal sarkát, akkor kell elindulni.” Többedszer szülő nők esetében, ha 6 olyan fájás követi egymást, ami 10 percenként jön, akkor induljanak el.

Ha nincs fájástevékenység, de elfolyt a magzatvíz, akkor azonnal be kell menni a kórházba. Dr. Prosszer Mária elmondta, hogy ennek az az oka, meg kell arról győződni, hogy a magzatvízzel nem került elő pl. a köldökzsinór – ez extrém ritkán történik meg, de megtörténhet, és nagyon veszélyes tud lenni.

Elfolyt magzatvíz esetében amennyiben a szülés 6 órán túl következik be, antibiotikumot adnak a kismamának (egyes kórházakban ez 12 óra). Az antibiotikum adása ill. nem adása a streptococcus szűrés eredményétől is függ.

Ha a kismama elfolyt magzatvízzel és fájástevékenység nélkül érkezik a kórházba, akkor várnak, általában 6-12 órát, kórháza válogatja, mennyit. Utána oxitocin infúzióval indítják be a fájásokat. Ha valakinek nagyon zárt a méhszája, akkor ballon felhelyezés történik.

A beszélgetésben szóba került az epidurális érzéstelenítés is, amiről megtudhattuk, hogy sokat tud segíteni a vajúdásban, de nagyon jól kell tudni időzíteni, akkor tud sokat segíteni a vajúdáson.

Megtudhattuk azt is, hogy gátmetszésnél és gátvarrásnál is adnak lidocaint érzéstelenítésként, illetve hogy a köldökzsinór elvágásánál ma már megvárják a pulzálás befejezését.

A beszélgetésben részletezésre került a császármetszés folyamata, illetve a szülés utáni esetleges szövődmények jelei is. További részetekért a beszélgetést itt lehet megnézni: