Terhesség

5 hazugság a szüléssel kapcsolatban, amiben hittem

Bárcsak hamarabb rájöttem volna, mennyire nincs igazam.
2021. Január 20.
5 hazugság a szüléssel kapcsolatban, amiben hittem (Fotó: Getty Images)

Amikor elvégeztem a szülésznő képzést, úgy éreztem, fel vagyok készülve két dologra: hogy támogassam azokat, akik szülni fognak, és a saját szülésemre. Kiderült, hogy csak az egyikre voltam felkészül. Segítek: nem a saját szülésemre – írja Diana Spalding a Mother.ly internetes portálon megjelent írásában.

Kiderült, hogy bármennyire is megtanultam, tanúja voltam, ötleteket merítettem arról, milyennek kellene lennie a szülésnek, születésnek, számos gondolat mégis téves volt.

Ez volt az 5 legnagyobb hazugság, amit elhittem a szüléssel kapcsolatban.

Hittem abban, hogy a szülésnek van egy legjobb módja

Csak egy évvel később jöttem rá, mekkora nyomást gyakorlok saját magamra egy bizony típusú szüléssel kapcsolatban – egészen konkrétan a gyógyszer nélküli, szülésközpontos szülésről van szó. Végül is szülésznő vagyok, és a szülésznők ezt teszik, nem igaz?Dehogy! Ez a szülésznő nem. Ez a szülésznő epidurális érzéstelenítést kapott. Ha már korábban őszinte lettem volna magammal, hagytam volna, hogy bízzak a belső bölcsességemben.A szülés az szülés. Mindenkinek más, és ez így van rendjén – valójában ettől olyan nagyszerű. Lehetnek saját reményeid, igényeid a szüléseddel kapcsolatban. De kérlek, azt ne gondold, hogy a szülés bármelyik típusa jobb a többinél. Világra hozol egy életet. Jár az elismerés, akárhogy is.

Úgy gondoltam, mindenkivel meg kell osztanom a szülési tervem

A kismamák lenyűgözőek, és éppoly lenyűgöző a pocak, a ragyogásuk, hogy mi lesz a baba neve, vagy éppen a szülési tervük, és mindenki erről akar beszélni velük. De megtanultam, hogy csak azért, mert az emberek mindent tudni akarnak, az még nem jelenti azt, hogy mindent meg is kell osztani velük. Az én testem, az én babám, az én szülésem.A tanácsom az, hogy válaszd meg, kivel osztasz meg információt. Terápiás célzatú lehet (és szórakoztató) a közelgő szülési tervedről beszélni, különösen olyanokkal, akikben megbízol. De ne feledd, hogy nem kötelező megosztanod mindenkivel – így nem kell elmondanod a rokonodnak, aki túlzottan ítélkező, ha tudod, hogy ezzel csak a kedved szegnéd.

Úgy gondoltam, hogy udvariasan meg kell hallgatnom mindenki tanácsát (és szüléstörténetét)

Ez az előzőhöz is kötődik. A jó szándékú emberek tanácsot akarnak adni, és megosztani a szüléstörténetüket. Ezzel általában segíteni akarnak, vagy védeni, felkészíteni – és ez néha így is történik. De gyakran épp ellenkezőleg.De bátran megkérheted őket, hogy ne osszák meg veled a tanácsokat és történeteket (hacsak nem szeretnéd ezeket hallani). Próbáld meg például: “Igazán értékelem, hogy meg szeretnéd osztani ezt velem, de most szívesen beszélnék másról. Rájöttem, hogy szorongást okoz, ha szüléstörténeteket hallgatok, ezért visszatérhetnék erre akkor, amikor már megszületett a babám, és akkor szívesen meg fogom hallgatni a történetedet.”

Az gondoltam, hogy az élmény nem számít annyira

“Egészséges baba, egészséges anya, csak ez számít.” Állandóan ezt a kifejezést halljuk. És bár vitathatatlanul ezek a legfontosabbak, nem csak ezek fontosak, és rendben van, ha ezt mondjuk.Rendben van, hogy meg szeretnéd tapasztalni a szülés élményét.Rendben van, hogy szeretnéd, hogy ezt tiszteletben tartsák és meghallgassák.Rendben van, ha csalódottnak érzed magad a szülésed miatt – még akkor is, ha a baba egészséges.A szülés élménye igenis számít.

Azt gondoltam, hogy a vajúdás során kontrollálnom kell fognom magam

Mindig arra törekedtem, hogy barátságos, jó modorú nő legyek, és azt a gondolatot a szülésemre is magammal vittem, hogy egy bizonyos módon kell viselkednem. Ne veszítsd el az önuralmad. Ne kiabálj túl hangosan. Ne okozz kényelmetlenséget másoknak.Ezt teljes mértékben megbántam.A szülés mélyen ősi (nem számít, hogy milyen módon érkezik a baba), és a tested úgy fog cselekedni, mint eddig soha – ezért ne állítsd meg. Kiabálni van kedved? Ordíts! Úgy érzed, morgolódni akarsz, mint egy medve? Morogj! Úgy érzed, le kell térdelned, és ringatni a pocakod? Tegyél így!Természetesen legyél tisztelettel a segítő csapattal szemben. Próbáld meg nem megharapni azt, aki azért jött, hogy támogasson (öhm, sajnálom, kedves férjem). De ne érezd azt, hogy kontrollálnod kell magad mások kényelme érdekében.A te szülésed a te szülésed. Egyszerűen hangzik, de talán ezt a legkönnyebb elfelejteni. Az egyetlen, akinek bármivel is tartozol, te magad vagy és a babád. Nem baj, ha kiállsz magadért, és azt kéred, amire szükséged van.(A cikk eredeti forrása: mother.ly)