Terhesség

Mikor lehet újra próbálkozni vetélés után?

A veszteséget nem mindenki ugyanúgy dolgozza fel, vannak, akik minél előbb újra megpróbálnak teherbe esni, addig mások akár hónapokat is várnak az újabb próbálkozással. Egészségügyi szempontból kell-e várni valameddig?
2021. Augusztus 23.
Mikor lehet újra próbálkozni vetélés után? (fotó: Getty Images)

A vetélés egyben veszteség is. A gyász folyamatát minden nő máshogy éli meg, vannak, akik azonnal újra megpróbálnak teherbe esni, míg másoknak több időre van szükségük. Dr. Jani Jensen, a minnesotai Mayo Klinika reproduktív endokrinológusa és adjunktusa szerint, a sikeres terhesség esélye semmivel nem kevesebb akkor, ha vetélés előzte meg. De mégis, pusztán egészségügyi szempontból, mikor lehet újra próbálkozni?

Dr. Angela Chaudhari, nőgyógyász a Northwestern University Feinberg School of Medicine szülészeti és nőgyógyászati tanszékének adjunktusa azt javasolja, hogy a vetélés után körülbelül két héttel keressük fel a szülész-nőgyógyászunkat egy utóvizsgálatra. Ha minden rendben van, akkor Dr. Chaudhari szerint nyugodtan lehet nemi életet élni.

Bár szexuális életet élni biztonságos, de Dr. Zev Williams, Montefiore Medical Center és az Albert Einstein College of Medicine korai és ismétlődő vetélésekkel foglalkozó programjának (PEARL) igazgatója szerint érdemes két hónapot várni vetélés után a teherbe eséssel. A vetélés után érdemes várni egy teljes menstruációs ciklust –  teszi hozzá.

Vetélés után két héttel már lehet peteérés, feltéve, hogy a magzatot a terhesség 13. hete előtt vesztettük el, de általában két teljes hónapra van szükség ahhoz, hogy visszatérjen a ciklus. A teljes két hónap várakozás – vagy egy teljes menstruációs ciklus – biztosítja pl. azt, hogy a méhnyálkahártya is visszatérjen a normális állapotba, és így fogékonnyá válik egy jövőbeli megtermékenyített petesejt befogadására, illetve a terhességi hormonok szintje is visszaálljon.

Ha egy nő azonnal megpróbálkozik a terhességgel, mielőtt a vetélésből származó terhességi hormonok kiürültek volna a szervezetéből, előfordulhat, hogy a terhességi teszt tévesen pozitív eredményt ad.

Az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudjuk, hogy a terhességi hormonok teljesen lecsökkentek-e az egy vérvizsgálat. Bár Dr. Williams elismeri, hogy nem biztos, hogy minden rendelőben ez a standard ellátás, arra bátorítja a nőket, hogy vetélés után kérjék orvosuktól a vérvizsgálatot, különösen akkor, ha azt szeretnék, hogy minél hamarabb újra terhesek legyenek. Általánosságban azt javasolja – első trimeszterbeli vetélés esetén – körülbelül hat hetet várjanak a teszt elvégzésével.

A vetélés utáni fogantatásnak pont az a trükkje, mint általában: az ovulációhoz érdemes igazítani a szexuális együttlétet. Minden egyéb vonatkozásban is ugyanaz érvényes erre a terhességre is: tápláló étrend, vitaminok, stb., egyetlen kivétellel: a leendő anya érzelmi jólléte nagyon fontos egy veszteség után.

“Ne azért akarjunk teherbe esni, hogy pótoljuk az előző terhességet” – magyarázza Alice Domar, PhD, meddőséggel foglalkozó adjunktus, író. “Akkor kezdjünk el próbálkozni, amikor valóban úgy érezzük, hogy készen állunk egy újabb terhességre, egy babára vagy esetleg egy újabb veszteségre.

Megint vetélés?

Dr. Chaudhari arra hívja fel a figyelmet, hogy régebben úgy tartották, hogy nagyobb valószínűséggel esnek újra teherbe azok, akik vetélés után azonnal megpróbálnak teherbe esni. Ez azonban ma már megcáfolt és túlhaladott elképzelés. Az Amerikai Terhességi Társaság (APA) szerint a vetélést elszenvedett nők legalább 85 százaléka legközelebb minden gond nélkül hordja ki a magzatot.Az, hogy egészségügyi szempontból zöld utat kapott valaki az újra próbálkozásra, az nem jelenti azt, hogy lelkileg is készen áll egy következő várandósságra. Sok orvos úgy érzi, hogy egy nő érzelmi és mentális egészsége ugyanolyan létfontosságú, mint a fizikai egészség.”A hozzáállás, a pozitív gondolkodás, a helyes tájékoztatás a korábbi vetélésről, a lehetőségek ismerete, figyelembe véve, hogy a nők több mint 85 százaléka teherbe esik egy vetélés után, ugyanakkor a kockázatokkal is tisztában kell lenni ” – magyarázza Dr. Ricardo Huete, a kaliforniai Torrance Memorial Medical Center szülész-nőgyógyász főorvosa.Ráadásul az érzelmi örvény nem fog megszűnni csupán a vetélés utáni sikeres teherbe eséstől. Sőt, ha a legutóbbi terhesség veszteséggel végződött, előfordulhat, hogy az új terhessége során elért minden egyes mérföldkőnél szorongás fogja elönteni a kismamát. Az is természetes, hogy egy veszteség elszenvedése után visszafogottabb érzelmileg a kismama, éppen azért, hogy magát védje, egy esetleges újabb veszteséget tompítson.(Cikk forrása: parents.com)