Terhesség

Valódi csoda: 13 vetélés után adott életet kislányának az édesanya

10 év és 13 vetélés után Laura Worsley már azt hitte, hogy az álma, hogy édesanya lehessen, soha nem valósul meg. Azonban egy innovatív orvoscsapatnak és egy új kezelésnek köszönhetően a 14. terhessége sikeres volt, és megszületett a lánya, Ivy.
2019. Július 09.
Az édesanyának 13 vetélése volt, mielőtt Ivy világra jött (Fotó: cafemom.com)

A létező összes kezelést kipróbálták

– Olyan érzés volt, mintha az összes karácsonyom egyszerre jött volna el – idézi az SWNS a brit nőt. De az édesanyává válás felé vezető út számos nehézséget tartogatott Laura számára. Az akkor 35 éves nő minden megfogant kisbabáját elvesztette, és számos terhessége nem tartott tovább néhány hétnél. – Már csak azért léteztem, hogy lehessen egy kisbabám. Úgy éreztem, ha nem születik gyermekem, nincs értelme az életemnek – mondta Laura Worsley. Első vetélése 2008-ban volt, majd ezt 3 másik követte a rákövetkező 2 évben. Laura, és férje, az akkor 48 éves Dave elkezdték kutatni, mi lehet ennek a hátterében, és először azt a választ kapták, hogy egy nagy dózis folsav valószínűleg segíthet a problémán, de végül nem így lett. – A létező összes tesztet elvégeztük, kísérletekben vettünk részt, és számos gyógyszert kipróbáltunk, hátha valami segíthet – mondta el a pár.

Ezután jött egy új kezelés, ami végre új reményt adott nekik. A Coventry és a Warwickshire Egyetem Kórház innovatív orvoscsapatának köszönhetően a pár részt vehetett a világ vezető vetéléskutatásában, Siobhan Quenby professzor vezetésével. Laura-nál antifoszfolipid szindrómát (APS) találtak – a betegség az immunrendszer zavara, amely befolyásolja a véralvadás folyamatát -, ez okozhatta az ismétlődő vetéléseket.

A kezelés során azonban volt egy visszalépés: Laura a terhesség 17. és 20. hete között járhatott, amikor elvetélt egy ikerpárral. – Amikor elvesztettük a fiúkat is, nem tudom, hogy bírtuk tovább. Dave igyekezett erős maradni miattam, de ő is nagyon szenvedett – mesélte az édesanya. Ez a vetélés azonban olyan értékes információval szolgált az orvosoknak, amely végre meghozta az áttörést. Kiderült, hogy Laura egy CHIV (krónikus histiocyticus intervillositis) nevű betegségben szenved, amely miatt a méhlepény egyes részei elhaltak, és a teste elutasította a terhességeket.

A szteroidos kezelés segített

A szakemberek ezután szteroidok szedését javasolták a nőnek, és azt, hogy próbálkozzon egy 14. terhességgel is. Ugyan Quenby professzor is elismerte, hogy a kezelés nem kockázatmentes, ő is és Laura-ék is úgy döntöttek, hogy megér egy próbát, az esetleges mellékhatások ellenére is. – Először nem voltam benne biztos, hogy képes leszek még egyszer megpróbálni, de Quenby professzor azt mondta, több nőnek segített már ez a kezelés. A férjemmel végül úgy döntöttünk, hogy ha van egy hajszálnyi remény, akkor meg kell próbálnunk. De abban biztos voltam, hogy most utoljára próbálom meg – emlékezett vissza az édesanya.

Laura ezután szteroidokat szedett, hogy ezzel erősítse a méhfala szerkezetét, és végül 2018 márciusában természetes úton meg is fogant a kislánya. A szülők a 14. terhességről már nem mertek beszélni senkinek, babonából sem. Végül a terhesség 30. hetén megindult a szülés a kismamánál, és egy sürgősségi császármetszés után világra jött Ivy, csupán 771 grammos súllyal. A kisbaba 11 hetet töltött a kórházban, mire annyira megerősödött, hogy a szülei hazavihessék.

Valódi csoda: 13 vetélés után adott életet kislányának az édesanya

Ivy (Fotó: cafemom.com)

Az édesanya azért mesélte el a történetét, hátha ezzel segíthet másoknak is: – Remélem sikerül erőt adnom mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak, hogy tudják, még akkor is megéri folytatni, ha a dolgok lehetetlennek tűnnek. Laura még hónapokkal a szülés után is alig akarta elhinni, hogy megtörtént vele ez a csoda. Kislányára pedig úgy gondol, mint egy valódi harcosra, aki szembe néz az akadályokkal, és soha nem hátrál meg.

(Forrás: thestir.cafemom.com)

Kapcsolódó írásaink: