Terhesség

46 évesen szültem, fantasztikus élmény volt

Nagyon örültem, hogy 40 évesen lettem anya, de utána egészen biztos voltam benne, hogy nem lesz több gyerekem. Aztán másképp alakult.
2022. Szeptember 26.
idősebb terhes nő orvosnál

Bár az első szülésem bizonyos szempontból felemelő volt, és izgatott voltam, hogy anya lettem, a váratlan sürgősségi császármetszésem miatt zavarodott voltam, valamint hosszan tartó szülés utáni depresszióval küzdöttem, amiből több mint egy évembe telt, mire kimásztam.

2019-ben, amikor világjárvány küszöbén a férjemmel úgy éreztük, hogy teljesen kihevertük az első baba traumáit, és készen állunk arra, hogy mégiscsak megpróbálkozzunk a második babával. Már volt egy fiúnk, és bár bármilyen nemű babának örültem volna, reménykedtem benne, hogy egy kislánnyal bővül a család. Teltek a hónapok, de nem estem teherbe.

Lassan 43 éves lettem, és minden cikk, amit elolvastam arról szólt, hogy 44 éves koromra a spontán terhesség esélye nullára csökken.

Az először szülő nők átlagéletkora 26 és 32 év között mozog, de a CDC szerint a 40-es éveikben gyermeket vállaló nők aránya 1982 óta folyamatosan, évente körülbelül 3%-kal emelkedik.

Az igazság az, hogy nem akartam 46 évesen gyermeket szülni. De a párommal 31 éves koromban ismerkedtem meg, és eltelt néhány év, mire úgy éreztük, hogy (többek között anyagilag) készen állunk a családalapításra. Mire felkészültnek éreztük magunkat, a 30-as éveim nagy része már a visszapillantó tükörben volt.

Abszolút semmi rossz nincs abban, ha igénybe vesszük azokat az orvosi ajánlatokat, amelyekhez olyan szerencsések vagyunk, hogy hozzáférünk. De én nem akartam IVF-et. A hormonszintem kivizsgálásakor kiderült, hogy nem teljesen reménytelen újra teherbe esnem.

Elkezdtem nyomon követni az ovulációmat, és reménykedtem.

Nagyon komolyan vettem azokat az életmódbeli dolgokat, amelyeket irányíthattam. Teljesen felhagytam az ivással, és az étrendemet alaposan megváltoztattam. Ragaszkodtam a rendszeres testmozgáshoz. Kísérleteztem néhány gyógynövénnyel, például csalánnal, és minden reggel és este egy teáskanál mézet ettem a gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

Minden cikket, könyvet és tanulmányt elolvastam, amit csak találtam a 40-es éveik közepén járó nők terhességéről. Olyan barátokat kérdeztem ki, akiknek sikerült. Csatlakoztam egy Facebook-csoporthoz, amelyben 40 feletti nők próbálnak teherbe esni. Meditáltam. Jó “babás” gondolatokra gondoltam.

De az évek csak teltek. Összefutottam olyan barátokkal, akiknek második gyermekük fogant, és bár örültem nekik, szomorú voltam magam miatt. Azon tűnődtem, vajon lehetnék-e örökbefogadó szülő.

Aztán háromévnyi próbálkozás után megtörtént. Miközben izgatott voltam, hogy 45 évesen teherbe estem, egyúttal tele voltam aggodalommal is. Vajon egészséges lesz?

Voltak valódi egészségügyi aggályok is. Az olyan komplikációk aránya, mint a terhességi cukorbetegség, a nagyobb születési súly, a halvaszületés, a császármetszéses és a Down-szindróma kockázata az anyai életkorral együtt nő. Minden, ami rosszul sülhet el, a fejemben táncolt, de legnagyobb meglepetésemre és örömömre, tesztről tesztre átmentem a vizsgálatokon. A számtalan vérvételem és genetikai tesztem rendben volt.

Ahogy közeledett a július, elkezdődtek a fájások. De aztán abbamaradtak. Aztán újra kezdődtek. Aztán megint abbamaradtak. Háromnapnyi kimerítő vajúdás után, amelyek éjszaka jöttek és a hajnalig tartottak, el kellett fogadnom, hogy a szülésem nem halad előre.

Az orvosnál tett látogatás megerősítette, hogy csak 1,5 centiméterre tágultam. A három napon át tartó elsöprő fájdalom ellenére az orvosi irányelvek szerint a szülésem valójában még el sem kezdődött.

Ahogy a kórházi ágyamon ültem, a döntés könnyű volt számomra. Bár a császármetszés a legkevésbé szórakoztató dolgok listájának élén áll, izgatottan vártam, hogy találkozhassak a kisbabámmal – a lánnyal, akiről olyan régóta álmodtam. Teljes elragadtatást éreztem, amikor meghallottam a második babám első sírását. Három hosszú év után biztonságban megérkezett a kislányom.

Később megkérdeztem az egyik nővért: “Én vagyok az egyik legidősebb anyuka, akit látott?” Nevetett. “Sokszor látunk negyvenes nőket” – mondta. “Néhány napja egy 51 éves anyuka is szült nálunk!”

Míg a legutóbbi szülésem után közel három évig tartott, mire teljesen felépültem, ezúttal a felépülés egy pillanat alatt ment. Többnyire család és látogatók nélkül voltam. A műtétet követő négy napban nem láthattam a fiamat, és nem engedhettem, hogy találkozzon a húgával a COVID-korlátozások miatt, valamint azért sem, mert a férjem gondoskodott a fiunkról – de jól éreztem magam, hogy egyedül vagyok.

Visszatekintve azt mondhatom, hogy a második szülés, most, 46 évesen, igazán élvezetes élmény volt. Úgy éreztem és érzem magam, mint egy hatalmas női varázsló, aki az anyatermészet segítségével embert teremtett. Azt hiszem, a partnerem is segített egy kicsit.

Tudom, hogy az, hogy 46 éves koromban terhes lettem és a történetem boldog véget ért, nem mindenkinek adatik meg. Hallottam a vetélésekről, a sikertelen IVF miatt elvesztegetett időről és pénzről, azoknak az embereknek a gyötrelméről és szívfájdalmáról, akik soha nem láthatják a két csíkot. Nem tudom, hogy nekem miért jött össze, másoknak pedig miért nem. A szívem azokkal van, akik olvassák a történetemet, és dühöt, féltékenységet, félelmet és fájdalmat éreznek.

És amikor bátorítást és válaszokat kerestem, annyi mindenre bukkantam: olyan emberekre, akik szidtak a terhességi terveim miatt, társadalmi ítéletekre, olyan cikkekre, amelyek megszégyenítették azokat az anyákat, akik későbbi életkorukig vártak a családalapítással, és minden egyes kattintás emlékeztetett, hogy az idősebb anyukáknak nem túl optimista szülési statisztikákkal kell szembenézniük.

Ha idősebb korban leszel anya azért annak vannak hátrányai is. Amikor én 50 leszek, a lányom 4 éves lesz. Néhány barátnőm már a gyerekeik esküvőjét fogja tervezni, miközben én még mindig pelenkát cserélek. Lehet, hogy soha nem fogok találkozni az unokáimmal, vagy még azt sem látom, hogy a gyerekeim befejezik az egyetemet.

De a nehézségek ellenére, amikor a családom együtt van és nevetünk, őszintén mondhatom, hogy megérte.

Kép: Getty Images

Forrás: huffpost.com