Teherbeesés

A késői terhesség nem olyan kockázatos, mint gondoljuk

Az anyai egészséget és a terhességet érintő kockázatok az életkor előrehaladtával ugyan nőnek, de kezelhetők.
2022. Július 17.
A késői terhesség nem olyan kockázatos, mint gondoljuk (fotó: Getty Images)

Az Egyesült Államokban csökken a születési ráta, de van egy csoport, amelyik ellenáll a trendnek. A Centers for Disease Control szerint a 35 és 45 év közötti terhességek száma az 1990-es évek óta lassan, de folyamatosan nő. Ez azt jelenti, hogy egyre több embernek van olyan terhessége, amit egykor geriátriai terhességnek neveztek – ez a kifejezés a magas kockázatot hivatott kiemelni. És bár a geriátriai terhesség kifejezés kikerült a köznyelvből, és a megnövekedett kockázatok kezelhetőek, a negatív konnotáció még mindig nehézzé teszi a terhességet a 30-as éveik végén és a 40-es éveik elején járó nők számára.

Igaz, hogy bizonyos kockázatok az anyai életkorral nőnek. A szülész-nőgyógyászok és a termékenységi szakértők azonban egyetértenek abban, hogy kellő felkészüléssel és átgondolt várandósgondozással, a középkorhoz közeledő nők terhessége ugyanolyan sikeres és egészséges lehet, mint bármelyik más életkorban.

Mit nevezünk késői gyerekvállalásnak?

A jelenleg preferált kifejezés az “előrehaladott anyai életkor”. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a várandós anya 35 éves kora után döntött úgy, hogy gyermeket vállal és hord ki.”A geriátriai terhesség kifejezés nem pontos, mivel a geriátria az idősek orvosi kezelését foglalja magában, a terhesség pedig nem az időseket érintő kérdés” – magyarázza Dr. Barry Witt, a Yale School of Medicine endokrinológusa. Azt is megjegyzi, hogy az emberek életkorának előrehaladtával egyre nehezebbé válik a fogamzás.Mégis, az emberek számos okból döntenek úgy, hogy életük későbbi szakaszában vállalnak gyermeket. Vannak, akik úgy döntenek, hogy várnak a gyermekvállalással, amíg karriert csinálnak. Vannak, akik a megfelelő partnerre várnak. Vannak, akik nehezen tudnak teherbe esni, és termékenységi beavatkozást kell igénybe venniük. Minden helyzet normális, és egészséges, boldog baba világra hozatalához vezethet.”Az előrehaladott anyai kor ellenére a legtöbb esetben biztonságosan lehet teherbe esni és egészséges babákat szülhetnek” – mondja Witt. “A kockázatok csökkentésével az egészséges életmóddal és a terhesség előtti egészségi állapot optimalizálásával, valamint a rendszeres terhesgondozással a legtöbb komplikáció korán felismerhető és megfelelően kezelhető.”

Milyen kockázatai vannak annak, ha valaki idősebb korban esik teherbe?

Ahogy nő az anyai életkor, úgy nőnek a várandósokat és a babákat érintő kockázatok is. Az anya számára a terhesség növeli az életkorral összefüggő egészségügyi állapotok kialakulásának kockázatát, amelyek befolyásolhatják a kihordási képességét. Ezek közé tartozik a cukorbetegség és a magas vérnyomással összefüggő állapot, a preeklampszia.A csecsemő esetében megnő a genetikai rendellenességek kockázata. “A Down-szindróma előfordulása az anya 30-as éveinek elején körülbelül egy a 800-ból” – mondja Dr. Mary Jane Minkin, a Yale School of Medicine szülész-nőgyógyász professzora. “40 éves korban az előfordulási arány körülbelül egy a 100-ból; 44 éves korban pedig körülbelül egy a 25-ből.”A többes ikrek (ikrek, hármas ikrek) születésének kockázata is megnövekszik. A petefészkek hajlamosak több petesejtet kibocsátani, ahogy az ember öregszik. Ez orvosilag kockázatos lehet, mivel a többes iker terhesség a koraszülés fokozott kockázatával jár.Végül a vetélés kockázata is nagyobb. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem annyira az idősebb személy teherbeesési képességéről szól, mint inkább a petesejtek életképességéről. Azoknak az idősebb nőknek, akik fiatalabb nők petesejtjeit használják a fogantatáshoz, valójában alacsonyabb a vetélés aránya, mint társaiké.

Az előrehaladott anyai életkor kockázatai kezelhetőek

Minkin megjegyzi, hogy a kockázatok mérséklésére és megértésére genetikai vizsgálatok állnak rendelkezésre. Elmagyarázza azt is, hogy a terhességhez később érkező emberek átgondolt felkészüléssel növelik a biztonságos, sikeres szülés esélyeit.”Természetesen vannak olyan dolgok, amelyeket a nők tehetnek a kockázatok csökkentése érdekében” – mondja. “A legfontosabb az ideális testsúly elérése, ahogy nagyon hasznos az is, ha jó fizikai formában van az anya.”De nem ezek az egyetlen olyan életmódbeli változtatások, amelyek javíthatják a később gyermeket vállaló nők terhességének kimenetelét. “Az alkohol, a dohányzás, a marihuána vagy az egészségtelen szokások használatának csökkentése a teherbeesés előtt segíthet a kockázatok csökkentésében” – mondja Witt. “A folsavat tartalmazó terhesvitaminok segíthetnek megelőzni a születési rendellenességeket.”

Néhány megnyugtató információ

Mint a legtöbb fizikailag intenzív tevékenység, a terhesség is nehezebbé válik az ember életkorával. Fontos azonban megérteni, hogy a kockázatok ismerete segíthet a kockázatok enyhítésében. Éppen ezért fontos, hogy az egészséges életmód és a gondos terhesgondozás.Minden terhesség más és más. Az egészséges baba születése, függetlenül az életkortól, felkészülés, genetika, figyelmes és szakszerű terhesgondozás kérdése.(Cikk forrása: fatherly.com)