Terhesség

Terhesség 40 felett: valóban több a kockázat?

A szülési életkor egyre inkább kitolódik. Mit jelent a megemelkedett életkor a terhesség és a csecsemő egészsége szempontjából?
2019. November 24.
Terhesség 40 felett: valóban túl sok a kockázat? Forrás: iStock

Egyre nő a 40 éves koruk felett babát vállaló nők aránya: 1982 óta egészen pontosan, minden évben 3 százalékkal. Az Egyesült Államokban 1994-ben 23 év volt az első gyermekes anyák átlagéletkora, ma már ez 26 év, de vannak kiugró területek, mint Manhattan, ahol 32 év az átlagéletkor. A változó tendencia ellenére sokan felkapják a fejüket, ha valaki 40 éves kora környékén szül gyermeket, és máris a kockázati tényezők kerülnek szóba. Valóban vannak olyan veszélyek, amelyek a geriatrikus terhességeket (35 éves kor után bekövetkező terhesség) érinti?

Nehezebb teherbe esni

35 évesen már “előrehaladott anyai életkorúnak” tekintik a nőket, hiszen a petesejtek száma és minősége fokozatosan romlik az öregedéssel. A Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiuma szerint a termékenység 32 éves korban jelentősen csökken és 37 évesen zuhanórepülést vesz. “44 éves korra a spontán terhesség esélye megközelíti a nullát” – mondja Dr. Jane van Dis szakember.Természetesen vannak olyan technológiák, például a lombikbébi program, ami segíthet a pároknak, de ezekre a beavatkozásokra is igaz, hogy az életkor előrehaladtával kisebb sikerességet mutatnak. Egy 2016 évi jelentés szerint a 35 év alatti nőknek egy ciklusban 36 százalék esélye van a teherbe esésre lombikprogrammal, 38 és 40 év között már csak 22 százalék, 41 és 42 éves korban 13 százalék, 42 felett pedig 6 százalék.

Nehezebben marad meg a baba

Vetélés, halva születés  minden életkorban előfordul, de az esélyek a korral növekednek. (Vetélésről akkor beszélünk, ha a 20. hét előtt következik be, később pedig halva születésnek nevezzük a magzat elvesztését.) Ezt szinte minden esetben az embrió kromoszómaproblémái okozzák, amelyek idősebb petesejtekben jellemzőbben alakulnak ki. Dr. Jane van Dis szerint a 40 és 44 év közötti nőknek 33 százalék esélyük van vetélésre. Az összes terhességet nézve a vetélés kockázata 10-20 százalék körül van.A halva születés kockázata is magasabb a 40 feletti nők esetében, de ennek pontos okai még homályosak. Kutatások szerint részben legalábbis felelőssé tehető a terhesség alatt fellépő magas vérnyomás, vagy a terhességi cukorbetegség magasabb előfordulási gyakorisága. Mivel a hosszabb terhességi idő növelheti a halvaszülés kockázatát, a kiírt születési dátumnál általában nem is engedik tovább hordani a babákat, így leginkább programozott császárral jönnek világra.

Nő az egyéb komplikációk kockázata

Az életkor előrehaladtával a magas vérnyomás és a szívbetegség kialakulásának esélye is nő. Ez az egyik oka annak, hogy a 40 feletti nőknél nagyobb a terhességi toxémia, más néven preeclampsia (magas vérnyomás és fehérjeürítés a terhesség alatt, ami életveszélyes is lehet) és a terhességi cukorbetegség kockázata. Ezek  számos problémát okozhatnak mind az anya, mind a csecsemő számára – ideértve az alacsony, vagy abnormálisan magas születési súlyt és a koraszülést.Egy másik életkorhoz köthető probléma, hogy megnő az esély a lepénytapadási rendellenességekre, mint a placenta previa, vagyis előlfekvő lepény, amely állapotban a placenta részben vagy egészben lefedi a méhszájat. Az összes terhesség során 200-ból egy esetben történik ilyen, de vizsgálatok bizonyították, hogy 35 év felett magasabb rá az esély. A placenta previa rendkívül veszélyes is lehet, és növeli a koraszülés és a halva születés kockázatát.

Megnő az emlőrák kockázata

A kutatások azt sugallják, hogy minél idősebb az anya az első gyermeke születésekor, annál nagyobb az esély a mellrák kialakulására a következő évtizedben.A leegyszerűsített magyarázata az, hogy az öregedéssel a sejtek folyamatosan változnak, és egy nagy adag hormon elősegítheti a sejtekben a rák kialakulását” – mondta Dr. Brinton, a Nemzeti Rák Intézet Hormonális és Reproduktív Epidemiológiai Osztályának korábbi vezetője.Egy másik tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy azoknál a nőknél kisebb a mellrák kialakulásának esélye, akik gyereket szültek. Az anya kora miatt megnövekedett kockázatot tehát ellensúlyozhatja az, ha összességében több gyermeke is születik

Nő bizonyos rendellenességek kockázata 

Ahogy már említettük, minél idősebb egy petesejt annál valószínűbb, hogy kromoszómaproblémái vannak, ami pedig növeli bizonyos születési rendellenességek kockázatát. Azon nők esetében, akik 25 éves korukban esnek teherbe, a Down-szindróma (a leggyakoribb kromoszóma rendellenesség) esélye 1250-ből egy, 40 éves korban ez a kockázati arány 100-ból egy.Az apák életkora sem elhanyagolható, egy 2019-ben közzétett tanulmány megállapította ugyanis, hogy a 45 éves vagy annál idősebb férfiak gyermekeinél nagyobb az esély bizonyos szövődményekre, mint az alacsony születési súly, az alacsony Apgar-pontszám, illetve a koraszülés. A tanulmány szerint valószínűbb az autizmust, a skizofrénia és a rögeszmés-kényszeres rendellenességek kialakulása is. Fontos azonban megjegyezni, hogy az összes ilyen vizsgálat megfigyelő jellegű volt, így még további kutatásokra van szükség.

Az orvosi érvekkel szemben

A különböző adatok és statisztikák ellenére a legtöbb orvos egyáltalán nincs ellenére a 40 feletti nők gyermekvállalásának. “Betegeim átlagéletkora 39 év, és szülészeti szempontból nagyon jól teljesítenek. Az életkor nem ok arra, hogy ne próbáljon meg valaki teherbe esni, ha babát szeretne  – mondta Dr. James Grifo, egy termékenységi központ igazgatója. A cikkben szakértő orvosok, Dr. Brinton és Dr. van Dis is idősebb korukban vállaltak babát, előbbinek 42 évesen született meg a kislánya, utóbbi 39 évesen adott életet ikreinek. Mindketten azt vallják, egyszerűen így hozta az életük, ebben az életkorban jött el az ideje számukra a babavállalásnak, és nem mérlegeltek, egyszerűen csak babát, családot akartak. (Cikk forrása: nytimes.com)