Terhesség

50 év felett szültek, azt mondják jobb anyák így

Mindkét nő 53 éves volt, amikor gyerekük született. Egyiküknek az első, míg a másik anyának már volt gyermeke. Nem bánták meg, szerintük jobb anyák így középkorúan.
2023. Szeptember 11.
Idősebb anya szoptat
Kép: Getty Images

Egyre többen vállalnak gyereket negyven felett, sőt az sem ritka, ha egy nő ötven fölött lesz anya, különösen az Egyesült Államokban. Így volt ezzel Karen Wilson és Nancy Zepada is, akik mindketten 53 éves korukban szültek – írja a Daily Mail.

Karen: 53 évesen ikrek

Karennek 21 évvel az első gyermeke születése után születtek meg az ikrei, Lily Rose és Luke Ray. A babák lombik-eljárással fogantak. „Az a legjobb abban, ha valaki idősebb korban lesz anya, hogy értékeljük a kiváltságokat, az egész szülést, az egész terhességet, és semmit nem veszünk természetesnek. Két gyönyörű gyermeket szülni ilyen későn – azt hiszem, ez igazán nagy áldás” – fogalmazott Karen a lapnak. Hozzátette, hogy már minden barátja nagyszülő.

Természetesen Karen azzal is tisztában van, hogy kevesebb időt tud majd az ikreivel tölteni. „Édesanyám most halt meg, én pedig 53 éves vagyok. Nyilvánvalóan szomorú vagyok a gyerekeim miatt, mert nem fogunk örökké élni. De azt hiszem, az a fő, hogy egészséges vagyok, és a babákról való gondoskodás tölti ki a gondolataimat” – tette hozzá.

Karen 66 éves párjának egyébként négy, 39 és 21 év közötti gyereke és két unokája van, így az ikrek születésével most a saját gyerekei fiatalabbak, mint az unokák. „Ne kérdezzék, ez hogy fog működni” – mondta nevetve Karen.

Korábban az örökbefogadáson is gondolkodott, de azt mondták neki, hogy ahhoz túl idős. Pedig szerinte sokkal több türelme van most, mint fiatalabb korában, és olyan dolgok sem borítják ki, mint például a gyakori gyereksírás, ami 21 éves fiánál annak idején még nagyon zavarta.

Nancy sem bánta meg

Nancy Zepada 53 évesen szülte meg első gyermekét. Már 18 évesen férjhez ment, de néhány év után elvált, ebből a házasságából nem született gyermeke. Utána sokáig, 48 éves koráig kellett várnia az igazira. Mindig vágyott saját gyerekre, csak arra nem gondolt soha, hogy 50 felett szül majd.

Ő is lombikkal esett teherbe, egy barátja donor petesejtjét felhasználva. Terhessége szinte zökkenőmentes volt. A harmadik trimeszterben légszomja és magas vérnyomása lett, amire gyógyszert is szedett, de komolyabb baj nem lett. Felkészültebbnek érzi magát az anyaságra, mint fiatalon.

Kisfia, Jason februárban született meg. A lapnak elmondta, hogy nagyon boldogok a férjével és ebben az életkorban már stabil egzisztenciát építettek fel, így mindent meg tudnak adni a gyereküknek. És bár a fiatalabb anyukák felhúzzák a szemöldöküket, amikor meghallják, hogy 53 évesen szült, szerinte Jason nagyon szerencsés.