Terhesség

Csaknem hatvanévesen szült egy asszony, de nem ő a csúcstartó

Régebben extrémnek számított az, aki negyven felett szült. Ma akadnak ötven, hatvan, sőt hetven évesnél idősebb várandósok is...
2021. Április 07.
Csaknem hatvanévesen szült egy asszony, de nem ő a csúcstartó (Fotó: Getty Images. A kép illusztráció.)

Elsőre alig hihető: Ötvenhét évesen szült egy New Hampshire-i asszony. Barbara Higgins az egyik legidősebb nő, aki valaha gyermeket hozott a világra az Egyesült Államokban. Most rengetegen gratulálnak a tanárnőnek, aki azt vallja: annyi idős vagy, amennyinek érzed magad.

“Az életkor csak egy szám”

Barbara kisfia, Jack 2021. március 25-én született, háromórás vajúdás után, teljesen egészségesen. Az orvosok szerint a jó géneknek köszönhető, hogy a nő – harmadik – terhessége könnyű volt. “Százéves korunkig fogunk élni, hegyet mászunk és síelünk akár kilencvenévesen is” – mondta az anya az NBC Bostonnak a kritikus hangokra válaszul. Ő egyébként annak tulajdonítja jó fizikai állapotát, hogy az utolsó pillanatig folytatta a súlyemelés- és crossfit-edzéseket.

Csaknem hatvanévesen szült egy asszony, de nem ő a csúcstartó

Barbara és kisfia, Jack. (Fotó forrása: Today.com)

2016-ban a nő és férje elveszítették tizenhárom éves lányukat, hirtelen lefolyású agytumor miatt. “Az ilyesmi olyan érzelmi hullámvasútra tesz, mint semmi más az életben” – fogalmazott az anya, akit a tragédia feldolgozása után nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy még egy bébit vállaljanak. “Először én is azt gondoltam, hogy oké, ez azért meredek” – meséli -, de férje egyből benne volt a dologban. Felkeresték azt a bostoni lombikbébi-klinikát, amely fogad ötvenes nőket is, és belevágtak. “Rácáfoltunk a statisztikákra, nagyon büszke vagyok a feleségemre, végig egy hős volt” – mondta Kenny Banzhof, az édesapa.

Sokan mondják persze az esetüket hallva, hogy őrültséget csináltak, nem lesz, aki felnevelje a gyereküket, és hasonlók. Barbara azzal érvel, hogy a jövőre sosincs garancia, valamint hogy az életkor csak egy szám, döntés kérdése, hogy ki mennyire engedi, hogy a kora befolyásolja az életét. “Senki nem lehet biztos benne, hogy látni fogja felnőni a gyerekét” – mondta. “Miért ne élhetne Jack, csak azért, mert én idősebb vagyok?”

Híresek és civilek is akadnak

Nem Barbara az egyetlen, aki ötven felett vállalt gyermeket. Brigitte Nielsen ötvennégy volt, mikor az ötödik gyermekét várta, Janet Jackson pedig az elsőt szülte túl az ötvenen. Hazai példát is találni: Fehér Anna színésznő először a Story magazinnak mesélt ötvenhárom évesen vállalt várandósságáról: “Áldott időszak volt, a szó minden, lelki és fizikai értelmében is. László Barnabást minden komplikáció nélkül segítették a világra” – ő azt mondta, tíz éve várt erre a pillanatra.

Ám nemcsak a sztárvilágban akadnak ilyen bátor és szerencsés nők. Sőt, világszerte előfordulnak hatvan év feletti terhességek is.

2012-ben szült ikreket egy hatvanhat éves lelkésznő Svájcban, a hírek szerint mesterséges megtermékenyítéssel, ami egyébként jellemző az idősebb korban vállalt várandósságokra.

A rekorder kismama

Lehet még fokozni a dolgot: a hetvennégy éves Erramatti Mangayamma két évvel ezelőtt adott életet egészséges ikerpárnak, és ezzel ő lett a világ legidősebben szült nője lett. A mesterséges eljárás költségeit egy termékenységi klinika állta, úgy gondolták, történelmi jelentőségű lehet egy ilyen siker. A házaspár állítólag ötvenhét évet várt a gyermekáldásra

Csaknem hatvanévesen szült egy asszony, de nem ő a csúcstartó

Erramatti Mangayamma és férje (Fotó: nlc.hu via Profimedia)

Indiában egyébként több hetven év körüli terhességről is tudunk, de Nigériában is előfordult hasonló.

Részben az orvosi és technológiai fejlődésnek, részben a mesterséges megtermékenyítés lehetőségeinek bővülése a magyarázat az egyre több időskori terhességre.

Egy izraeli kutatás szerint az ötvenen túli nőknek épp olyan biztonságos a szülés, mint a negyveneseknek, és a születő gyerekek számára sem kockázatosabb az anya idősebb életkora – írta a Sciencedaily híre alapján az MTI.

Ez persze csak annyit jelent, hogy az eleve nagyobb kockázat már nem nő tovább, vagyis ha valakinek nem jött össze a baba harmincas korában, akkor a további éveken már nem múlik a dolog.

“Úgy tűnik, a gyermekszüléssel kapcsolatban az ötven az új negyven” – jelentette ki Ejal Seiner szülész-nőgyógyász a már említett vizsgálattal kapcsolatban hozzátéve: ettől függetlenül fontos, hogy a 40 éven felüli nők terhességét különös figyelemmel kísérjék.

A “kezdő” életkor emelkedése már régóta tart. A harminc feletti kismamák aránya az utóbbi években 30 százalék fölé emelkedett Magyarországon a Tárki adatai szerint. Az első gyermeküket szülő nők életkora ma már meghaladja a harmincat – egyetemet végzett nőknél magasabb, mint alacsonyabban képzett társaiknál.

Kockázatos, de van előnye is

Eddig a szakirodalomban “idősebb” vagy “előrehaladott” anyai életkornak nevezték a harmincöt év felettit, ma már azonban új meghatározás is használatos: “igen előrehaladott életkor”, ezt pedig a negyvenöt év felettiekre alkalmazzák.

  • “Az idősebb anyai életkorban kiviselt terhességek magasabb egészségügyi kockázatának oka, hogy ebben az életkorban a krónikus betegségek már manifesztálódnak, csökkent a szív- és érrendszeri terhelhetőség és a terhesség okozta változásokhoz való alkalmazkodási képesség. A magzati kromoszóma-rendellenességek száma is magasabb, mint a 30 évnél fiatalabbak körében – írja “Terhesség és szülés idős korban” című tanulmányában dr. Hupuczi Petronella a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle hasábjain.
  • “Természetesen az igen idős korban vállalt terhességeknek nemcsak a nehézségeit kell számba venni, hanem az előnyeit is. Ezek az átlagosnál is tudatosabban vállalt terhességek, a gyermekek olyan környezetbe születnek, ahol anyagi biztonság várja őket, nagyobb odafigyelés veszi őket körül” – teszi hozzá a szakember.

Források: today.comnlc.humaternity.huhazipatika.comnlc.hu