Teherbeesés

35 felett vállalsz gyereket? Íme, pár tipp

Csak azért, mert nagyobb kihívást jelenthet, nem jelenti azt, hogy 35 éves kor után nem lehet teherbe esni.
2022. Október 17.
Terhes kismama a hasát fogja.

Általában a 35 éves kort tartják vízválasztónak a teherbeesés szempontjából, ettől az életkortól nehezebbé válik a természetes úton a fogantatás. Ugyanakkor nem teljes a konszenzus abban, hogy valóban termékenységi határvonal-e a 35 éves kor. Mindenesetre attól, hogy esetleg nagyobb kihívást jelent még nem lehetetlen feladat. Érdemes arról is szót ejteni, hogy nemcsak a nők esélye csökken a korral a teherbeesésre, de a férfiak termékenysége is csökken az életkor előrahaladtával.

A vetélések aránya, valamint a születési rendellenességek aránya szintén nő az életkorral (mind a férfi, mind a nők esetében).

Ökölszabály, hogy egy év sikertelen próbálkozás után orvoshoz kell fordulni. Ez annyiban más 35 év fölött, hogy nem érdemes egy évet várni, 6 hónapnyi próbálkozás után fel kell keresni szaksegítséget.

De lássuk, az életmód területén mit tehetünk akkor, ha 35 felett szeretnénk teherbeesni. Látni fogjuk, hogy miben más ebben az életkorban a rákészülés, mint fiatalabb korban.

  • A fogamzás esélyeinek javítása érdekében minél kevesebb cukrot, feldolgozott élelmiszert egyél, és ne igyál (vagy nagymértékben csökkentsd) az alkoholfogyasztást. Csökkentsd a koffeinfogyasztást is.
  • Figyelj a súlyodra, az sem jó, ha túl kevés és az sem, ha túl magas.
  • Ne dohányozz.
  • Ha eddig nem is foglalkoztál stresszkezeléssel, akkor épp itt van az ideje. Mindegy milyen technikára esküszöl, sportra, meditációra vagy önismereti tréningre, de kezdj bele.

Az étrend és az életmód hatással lehet a termékenységre, az egészségesebb táplálkozás, az egészséges életmódbeli szokások és a testsúly fenntartása segíthet abban, hogy gyorsabban megfoganj, és ha úgy adódik, akkor még a termékenységi kezelés sikerének esélyeit is növelheti.

Amint látható, az életmódbeli ajánlások nem sokban különböznek 35 felett mint fiatalabb korban. A lényeges különbség abban van, hogy a kor előrehaladtával valóban csökken a termékenység és egy egészséges várandóssághoz és babához sokkal több tudatosságra van szükség mint fiatalabb korban.

Kép: Getty Images

Forrás: verywellfamily.com