Terhesség

Jót tesz a terhesség a 35 éven felüli nők agyának

Bár a 35 év felett gyermeket vállaló nőknek nagyobb kockázatokkal kell szembenéznie, egy kutatás szerint előnye is van annak, ha valaki idősebb korában lesz kismama: sokkal jobbak lesznek ugyanis a kognitív képességei és a memóriája.
2018. Február 11.
Jót tesz a terhesség a 35 éven felüli nők agyának (fotó: Getty Images)

Egyre több olyan nő van, aki csak 30-35 éves kora körül, vagy még később vállal gyermeket, annak ellenére, hogy a szakemberek szerint az idősebb életkor több kockázattal jár együtt, például jelentősen megnő a fejlődési rendellenességek vagy a komplikációk rizikója. Egy kutatás eredményeiből viszont az derült ki, hogy a késői kismamaságnak előnyei is vannak, így például a memória és a kognitív képességek javulása.

A University of Southern California kutatói 830, változó korban lévő nő kognitív és döntési képességeit, valamint verbális memóriáját vizsgálták. Emellett feljegyezték többek között azt is, hogy mikor volt az első menstruációjuk, hány terhességük volt, hány évesek voltak a terhességek során.

Úgy találták, hogy azok, akik 35 éves koruk után vállaltak gyermeket, jobb agyi képességekkel és memóriával rendelkeztek, mint azok, akik fiatalabban szültek. Ez természetesen az utolsó terhességre vonatkozott. Azt is kiderítették, hogy a 24 évesnél idősebb korban szülő nők hatékonyabban oldották meg a problémákat és logikusabban gondolkoztak, mint a a fiatalabb anyukák.

A kutatás eredményeinek érdekessége, hogy ezek a pozitív hatások éveken, akár évtizedeken keresztül megmaradtak, vagyis a középkorú nők kognitív képességeit is befolyásolta, hogy mikor vállaltak gyereket. Dr. Roksana Karim, a tanulmány vezető szerzője szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy érdemes elhalasztani a gyermekvállalást, de mindenképpen jó tudni, hogy a késői terhességeknek a kockázatok mellett előnyei is vannak.

A kutatás eredményeiről a Journal of the American Geriatrics Society című szakmai lapban számoltak be.

Forrás: Popsugar Moms

További érdekes cikkeink: