Terhesség

Ha 30 felett szülsz, tovább élsz

Na végre valami jó hír is azoknak, akik 30 éves koruk felett vállalnak gyermeket. Ha eddig csak bántottak azért, mert nem huszonévesen szültél, akkor ezt a cikket feltétlenül olvasd el, és oszd is meg a kötekedő ismerősökkel, rokonokkal!
2017. Augusztus 17.

30 felett is lehet gyermeket vállalni

Ha legközelebb egy kedves rokon azzal bosszant, hogy 30 év felett már túl öreg vagy ahhoz, hogy szülj, vágj neki vissza azokkal a kutatási eredményekkel, melyekről a Huffingtonpost számolt be. A Journal of Public Health című kiadvány szerint azok a nők, akik 30 éves kor felett szülik meg első gyermeküket, tovább élnek.

28 európai országban végeztek vizsgálatokat 65 éves nőkön. Az orvosok az egészségi állapotuk szerint megállapították a várható élettartamukat, és arra az eredményre jutottak, hogy azok a nők, akik 30 éves koruk felett szülték meg első kisbabájukat, tovább élnek, mint azok, akik már 20 évesen anyává váltak.

Egy másik kutatás szerint pedig azoknak a nőknek, akik 33 éves koruk után még született kisbabájuk, a várható életkoruk eléri a 95 évet! Erre azoknak, akik 29 éves koruk után már nem szültek gyermeket, jóval kevesebb az esélyük.

De persze ahogy minden másban, a genetikának a nők várható élettartamában is nagy szerepe van. Nem is azt mondjuk, hogy senki ne szüljön 29 éves kor alatt, csupán arról van szó, hogy az utolsó szülés időpontja az öregedés mutatója is lehet. Ha egy nő 30, esetleg 40 éves kora felett is szül, az azt jelzi, hogy a reproduktív rendszere lassan öregszik, így valószínűleg a teste többi része is.

Szóval ha még egyszer beszólnak neked a rokonok azért, mert 30 éves korod után szeretnél gyermeket vállalni, ne tartsd magadban a véleményed!

Kapcsolódó cikkek:

Pozitív hatása is van, ha 25 év felett szülsz

35 év felett – kismama

Anya 58, nagyi 28 évesen