Terhesség

35 év felett – kismama

Nem túl hízelgő, s talán kicsit el is bizonytalanít, hogy a harmincas évek derekától kezdve a szülészorvos "idős anyai életkorról" beszél.
2007. Szeptember 02.

Manapság, amikor a tanulás és a szakmai előmenetel miatt későbbre tolódik az első szülés időpontja, korántsem ritka és szokatlan, hogy akár a negyvenes évek elejére tolódjon a gyerekvállalás.

Hol vannak ma az öntudatos, csinos negyvenesek attól, hogy idősnek nevezzük őket?! Ha a terhesgondozás során figyelemmel kísérik az anya állapotát, s külön gondot fordítanak a magas vérnyomás, a terhességi cukorbaj és a magzati genetikai ártalmak szűrésére, nem kell nehezebb szüléstől és több szövődménytől tartani.

Az esélyekben persze az is szerepet játszik, milyen életmódot folytatott a kismama élete első három és fél évtizedében. Nyilvánvalóan csökken az egészséges kisbaba világra hozásának esélye, ha évekig dohányzott, mozgásszegény életmód miatt különböző mozgásszervi betegségekben szenved, vagy krónikus betegség miatt gyakran gyógyszert kell szednie. Az egészséges életmód és a várva várt kisbaba még jobban megfiatalítja a harmincöt felett gyereket vállaló kismamát!

A teherbeesés esélye 35 éves kor felett valóban változik, csökken: – 66%-nak 1 éven belül sikerül

– 84%-nak 4 éven belül sikerül teherbe esnie.

40 éves kor fölött pedig az esély a teherbeesésre: 44%-nak 1 éven belül, 64%-nak 4 éven belül sikerül. A nők a 20-as éveik elején vannak a termékenységük csúcsán, és már 27 éves korban elkezd csökkenni a termékenység.

Mindezektől függetlenül ma már teljesen mást jelent 35 fölött gyereket vállalni, mint évtizedekkel ezelőtt. A társadalmi megítélés is változott, ahogy az is, hogy tudatosabban készülhet fel a várandósságra a nő és az orvostudomány diagnosztikai módszerei is sokat fejlődtek. Éppen ezért nem érdemes időzített bombaként tekinteni magunkra, ha elmúltunk 35 évesek és gyereket szeretnénk. Érdemes tudatosan készülni: már a tervezett fogantatás előtt 2-3 hónappal terhesvitamint szedni, odafigyelni a mozgásra és az egészséges táplálkozásra, a terhesség bekövetkezése után pedig magzati szűrővizsgálatokra menni.

Ezek is érdekelhetnek:

A leggyakoribb szülési félelmek

Trombózishajlam? Nem kell megijedni!

Huszonöt csoda terhesen

Forrás: Kismama magazin