Baba

Különleges “másfeles” ikerpárt tanulmányoznak Angliában

Már magzatkorukban is tudni lehetett, hogy különleges ikrekről van szó, közös magzatburokban voltak, de eltérő volt a nemük.
2019. Március 04.

Ikrek elvileg kétfélék lehetnek: egypetéjűek, amikor azonos neműek és ugyanolyanok, vagy kétpetéjűek, akik annyiban hasonlítanak egymásra, mint a testvérek. Ez általában így van, de vannak nagyon ritka és különleges esetek, ilyen az angliai ikerpár is: “másfeles” ikrek.

Ma már négyévesek azok az ikrek, akik Angliában születtek és már a terhesség alatt kiderült, hogy valami különleges történik: az első ultrahangon az derült ki, hogy egypetéjű ikreket vár az anya, hiszen közös magzatburokban voltak a babák. A következő vizsgálatnál azonban kiderült, hogy eltér a magzatok neme, egyikük kislány, a másik kisfiú. Ez viszont csak kétpetéjű ikreknél lehetséges, hiszen az egypetéjűek genetikailag teljesen azonosak – írja az Index.

Ezek után egy alaposabb genetikai vizsgálat következett, ahol megállapították, hogy különleges magzatfejlődés történik. Egypetéjű ikrek esetében egy petesejtet termékenyít meg egy hímivarsejt, majd a zigóta kettéválik, ezzel azonos nemű és genetikailag azonosak lesznek az ikrek. Kétpetéjű ikrek esetében két hímivarsejt találkozik két petesejttel, azaz két genetikailag eltérő magzat lesz, akik annyiban hasonlítanak egymásra, mint a sima testvérek. Ebben az angliai esetben viszont az történt, hogy két hímivarsejt termékenyítette meg ugyanazt a petesejtet. Az anya révén genetikailag azonos, az apa révén viszont két különböző zigóta kezdett el fejlődni.

Az egyik magzat lány lett, mert több XX nemi kromoszómája volt, a másik több XY-t tartalmazott ezért kisfiú lett. Ugyanakkor a nemi meghatározottság kevésbé erőteljes a kettős megtermékenyítés miatt. A tudomány egyetlen hasonló esetről tud: 2007-ben az USA-ban született egy “másfeles” ikerpár. Ott a nemi meghatározottság erőtlensége miatt az egyik babánál hermafroditizmus alakult ki.

Ennél az angliai esetnél ez nem következett be, a rendellenesség azonban így is komoly egészségügyi következményekkel járt: az ikerpár lány tagjának keringési problémák miatt még újszülöttként amputálni kellett az egyik karját, majd a petefészkét kellett távolítani, mert az nem fejlődött ki rendesen, és veszélybe sodorta az egészségét.

A gyerekek ma már négyévesek és jól vannak. A kutatók szerint a köztes, “másfeles” ikerterhesség annyira ritka, hogy nem érdemes rutinszerűen szűrni a terhesség alatt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu