Teherbeesés

Az ikerterhesség örökletes?

Kutatók úgy gondolják, hogy létezhet hajlamosító génje a hiperovulációnak, azonban ezt a gént még nem azonosították.
2022. Június 20.
Az ikerterhesség örökletes? (fotó: Getty Images)

Vajon, ha egy családban már előfordult ikerterhesség, akkor a következő generációnak nagyobb esélye van arra, hogy iker babái legyenek? Azaz örökölhető-e az ikerterhesség?

A család melyik oldala befolyásolja, hogy ikrek születnek-e?

A hiperovuláció génje a család bármelyik oldaláról származhat, de a nőnek rendelkeznie kell a génnel ahhoz, hogy a párnak a genetika alapján ikrei legyenek. Más szóval, a család apai ágáról származó ikrek nem befolyásolják az ikrek születésének esélyét.Lehetséges azonban, hogy ha az apa örökölte a hiperovuláció génjét, akkor ezt a gént továbbadhatja a lányoknak, növelve ezzel az ő esélyét.Ezt a hajlamosító gént a férfi és a nő is tovább örökítheti. Tegyük fel, hogy a hiperovulációs elmélet működik, és a férfi örökli a hiperovuláció génjét. Ez a gén önmagában nem elég ahhoz, hogy ikrei legyenek, a női partnerének is rendelkeznie kellene ezzel a génnel, de ha továbbadja ezt a gént a lányainak, akkor megnő az esélyük arra, hogy ikreket szüljenek. Tehát ez így nézhet ki:

  • 1. generáció: Az anya rendelkezik a hiperovuláció génjével, és ikrei születnek, egy fiú és egy lány. Mindketten öröklik a hiperovuláció génjét.
  • 2. generáció: A ikerpár nő tagjának ikrei születnek. Egyikük örökli a hiperovuláció génjét. Az ikerpár férfi tagjánal nem születnek ikrei, de a hiperovuláció génjét továbbadja a lányának.
  • 3. generáció: A hiperovuláció génjét örökölt lányok ikreket szülnek.

A genetika azonban nem mindig ilyen egyszerű, mint ez a példa. Egyes gének dominánsak, míg mások recesszívek, így – ha a hiperovuláció génje recesszív – két recesszív gént kellene örökölni ahhoz, hogy a tulajdonságot megkapjuk. Ráadásul nem tudjuk, hogy a gén aktiválásához szükség van-e valamilyen környezeti hatásra is.

Véletlenszerű vagy genetikai háttere van az egypetéjű ikreknek?

A genetikusok korábban úgy gondolták, hogy a megtermékenyített petesejt kettéválása véletlenszerűen történik. Kutatások kimutatták, hogy vannak olyan családok, ahol a normálisnál nagyobb számban fordulnak elő egypetéjű ikrek, ami azt jelenti, hogy valami genetikai ok lehet a háttérben.

Milyen egyéb tényezők járulnak hozzá ikrek születéséhez?

A genetikán kívül számos más tényező is befolyásolhatja ikrek születésének esélyét, például:Az anya életkora. Minél idősebb az anya, annál magasabb a többes szülés aránya. Az átlagos arány szerint 1000 születésre 32 ikerszülés jut. A 45 és 54 év közötti nőknél magasabb az ikerszületési arány: 107 ikerszülés 1000 főre, míg a 15 és 19 év közötti nőknél 16 ikerszülés 1000 főre.Etnikai háttér. A ikrek gyakoribbak az afroamerikai népességben, és kevésbé gyakoriak az ázsiai és spanyolajkú népességben.Testösszetétel. A magasabb nők és az elhízott nők nagyobb valószínűséggel szülnek kétpetéjű ikreket, mint az alacsonyabb és az alultáplált nők. Ennek oka az lehet, hogy a magasabb és nehezebb embereknél több inzulinszerű növekedési faktor (IGF) van, ami a fokozott ovulációval van összefüggésben.Megnövekedett paritás. A kétpetéjű ikrek születésének esélye minden egyes terhességgel nő, még az anyai életkorral való korrekció után is.Termékenységi kezelések. A termékenységi gyógyszerek és az in vitro megtermékenyítés (IVF) egyaránt eredményezhet ikerterhességet. Valójában a termékenységi kezelések hozzájárulnak ahhoz, hogy az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a kétpetéjű ikerszülések száma. A termékenységi gyógyszerek serkentik a peteérést, gyakran egyszerre több petesejt is megérik. Ha egynél több megtermékenyül, többes ikrek születhetnek.Évszak. A legkevesebb kétpetéjű iker januárban fogan, a legtöbb pedig júliusban. Ennek oka az lehet, hogy a napsütétes órák hossza befolyásolja az FSH hormon kiválasztását, amely serkenti az ovulációt.(Cikk forrása: babycenter.com)