Terhesség

Hetven évesen szült

Az indiai nő és férje majdnem ötven évig próbálkozott, hisz gyermek nélkül nem volt teljes az életük.
2016. Május 17.

Daljinder Kaur a közelmúltban adott életet egészséges fiú gyermekének. Ahogy azt egy vele készült riportban kifejtette, úgy érezte, nem lehet elég idős ahhoz, hogy gyermeket vállaljon. Habár 79 éves férjével 46 éve házasok, hiába próbálkoztak folyamatosan, korábban nem sikerült teherbe esnie.

A majdnem fél évszázadon át tartó gyermektelenséget a mélyen vallásos Kaur Isten próbatételének tudja be, és bizony nem kellett volna sok, hogy ennyi év után végleg elveszítse minden reményét. – Isten meghallgatta imáimat. Most vált igazán teljessé az életem és hihetetlen módon fel vagyok töltődve tőle. A férjem is nagyon gondoskodó és amiben tud, rengeteget segít – nyilatkozta az Amristar város keleti részében élő nő az AFP-nek.

Kaurnak IVF, vagyis az ún. In Vitro Fertilizációs eljárással sikerült végül élete álmát megvalósítania. A szervezeten kívül, szó szerint: üvegben történő megtermékenyítés, vagy más néven lombik bébi eljárás során egyénre szabott kezelési protokollt alkalmazva a lehető legkisebb mértékű hormonális stimulációval késztetik a petefészkeket tüszőérésre.

A petesejteket tartalmazó tüszőtartalmat hüvelyen keresztül szívják le, a kinyert petesejteket pedig a pár férfi tagja által leadott spermiumváladékkal egyesével termékenyítik meg. A megtermékenyült embriókat végül egy vékony katéter segítségével juttatják a méh üregébe.

Az eljárást végző orvos, Anurag Bishnoi kezdetben szkeptikus volt, nem fűzött sok reményt az eljárás sikerességéhez. – Őszintén szólva, először nem is szerettem volna elvállani, hisz a páciens nagyon gyengének és törékenynek tűnt. Azután viszont elvégeztünk minden vizsgálatot és a teszteredmények végül mind arra mutattak, hogy belevághatunk, szóval meg is tettük – mondta.

Kaur esete nem egyedülálló, pár évvel ezelőtt szintén Indiában, szintén IVF eljárással egy szintén hetven éves nő ikreknek adott életet.