Terhesség

A 10 leggyakoribb várandós vészhelyzet

Összegyűjtöttük, melyek a gyakran előforduló panaszok, és mit kell tenned, hogy megelőzd a komolyabb bajt. Szerencsére, sokkal valószínűbb, hogy gondtalan babavárásban lesz részed!
2011. Június 13.

A 10 leggyakoribb várandós vészhelyzet

Fenyegető vetélés

Tünetek A pecsételő barnás-vöröses vérzés minden kismamát megrémít. Ehhez gyakran deréktáji vagy alhasi húzó érzés társul.

Gyakoriság A vérzés az első harmadban meglehetősen gyakori problémának számít. Egyes becslések szerint a terhességek legalább harminc százaléka végződik vetéléssel, gyakran még az előtt, hogy a kismama észrevenné várandósságát.

Ok Legtöbbször nem derül ki. Lehet fertőzés, hormonhiány, a magzat genetikai betegsége, de okozhatja a vérzést akár méhszájelváltozás vagy rosszul tapadó lepény is.

Mit tesz az orvos? Először ultrahanggal megvizsgálja, életben van-e még a magzat, illetve nem méhen kívüli terhesség okozza-e a vérzést. Ha minden eredmény megnyugtató, általában gyógyszert vagy hüvelykúpot ír fel. A fertőzés leküzdésére antibiotikumot, a görcsök oldására magnéziumot, szükség esetén gesztagén hormont javasol.

Mit tehet a kismama? Azonnal forduljon orvoshoz, ha vérzést tapasztal.

Mi lesz a babával? Ha a terhesség megmarad, nem kell magzati károsodásra számítani, akármilyen bőséges volt is a vérzés.

Nyitott méhszáj méhösszehúzódások nélkül

Tünetek Legtöbbször nincs semmilyen érezhető tünet, csak az orvos veszi észre a havi rutinvizsgálat során.

Gyakoriság Ritka, de többedszer szülő nőknél gyakrabban előfordul.

Ok Ismeretlen, feltételezhetően kötőszöveti gyengeség, korábbi abortusz, vagy régi szülésnél keletkezett sérülés, heg is oka lehet a méhszáj-elégtelenségnek.

Mit tesz az orvos? Minden hónapban megvizsgálja a méhszáj állapotát vagy belső vizsgálattal, vagy ultrahanggal. Ha nyitva van, az ő felelőssége eldönteni, hogy elegendő-e a kismama pihentetése, vagy össze kell ölteni a méhszájat.

Mit tehet a kismama? Kerülje azokat a helyeket, ahol nagyobb a fertőzés veszélye, mint például a nyilvános uszodák. Igyekezzen sokkal többet pihenni, ha lehet, minél gyakrabban polcolja fel a lábát és a hasát, hogy ezzel is tehermentesítse a méhszájat.

Mi lesz a babával? Nő a fertőzésveszély és a koraszülés veszélye.

Toxoplazmózis

Tünetek Általában semmiféle érezhető tünete nincs. Csak vérvizsgálattal mutatható ki.

Gyakoriság Az emberek közel fele gyerekkorában átesik a fertőzésen. Ha az első harmadban kapja meg az anya a fertőzést, akkor körülbelül tíz százalék a súlyos magzati károsodás veszélye. Később nagyobb a fertőződési arány, de kevésbé súlyosak a szövődmények.

Ok Többnyire a szabadba is kijáró macska, kutya vagy egér ürüléke tartalmazza a kórokozót. Nyers húsban vagy a mosatlan, szennyezett, földközeli gyümölcsön is megélhet a kórokozó.

Mit tesz az orvos? Magyarországon nem kötelező a vérvétel, csak akkor, ha fokozott kockázatnak van kitéve a kismama. Ha kiderül, hogy éppen toxoplazmózis-fertőzésben szenved, akkor az antibiotikum csökkenti a szövődmények kialakulásának veszélyét.

Mit tehet a kismama? Mosson gyakran kezet, mossa meg alaposan a zöldségeket és gyümölcsöket, és semmiképpen ne ő tisztítsa a macska toalettjét.

Mi lesz a babával? A terhesség alatti fertőzés súlyos szövődmények, például agykamratágulat, máj- és lépmegnagyobbodás, retinagyulladás, szellemi visszamaradottság okozója lehet.

Mióma

Tünetek Az addig észrevétlen mióma a terhességi hormonok hatására nőni kezdhet, és elhelyezkedésétől, méretétől függően fájdalmat, kellemetlen érzést okozhat.

Gyakoriság Terhességgel összefüggésben ritka.

Ok A méh simaizomzatának jóindulatú daganata, keletkezésének okairól nem sokat tudunk.

Mit tesz az orvos? Sem kezelni, sem operálni nem szokták a terhesség alatt, de az orvos javasolhat pihenést vagy fekvést a kismamának. A szülés utáni vérzésre nagyobb figyelmet kell fordítani, mert a miómák akadályozzák az izmok összehúzódását.

Mit tehet a kismama? Semmit, de jól teszi, ha szüléskor emlékezteti az orvost a mióma létére. Mi lesz a babával? Ha a mióma a méh alsó részén helyezkedik el, nagyobb az esély a császármetszésre.

Terhességi magasvérnyomás-betegség

Tünetek Legenyhébb formája az ödéma (testszerte jelentkező vizenyősödés), sok gondot okozhat a magas vérnyomás és a vizeletből kimutatható fehérje jelenléte. A tarthatatlanul magas vérnyomás akár görcsrohamot, életveszélyes állapotot is okozhat, nagy mennyiségű fehérje jelenléte a vizeletben pedig vesekárosodásra utalhat.

Gyakoriság Elsősorban először terhes, fiatal nőknél látunk súlyos toxémiát.

Ok A terhesség hormonális és immunológiai változásai okozzák ezt a veszélyes állapotot, amely főleg a harmadik harmad vége felé súlyosbodhat.

Mit tesz az orvos? Az enyhe ödémára, magas vérnyomásra gyógyszereket adhat. Ha súlyossá válnak a tünetek, a terhességet általában be kell fejezni.

Mit tehet a kismama? Az ödémára utaló jelekre hívja fel orvosa figyelmét.

Mi lesz a babával? A toxémia elsősorban az anyát veszélyezteti, általában nem veszélyes a magzatra, bár okozhat alacsony születési súlyt, illetve koraszülöttséget.

Vesepangás

Tünetek Vesemedence-gyulladással együtt lép fel, erős görcsök kíséretében derék- és hastáji fájdalom jelentkezik, esetleg lázzal, hidegrázással párosul. A kismama hirtelen sokkal gyakrabban érez vizelési ingert, de nagyon fájdalmas számára a pisilés.

Gyakoriság Ritka. Jellemzően a második harmadban fordul elő, amikor a magzat súlya ránehezkedik a vesevezetékre. Különösen akkor kell odafigyelni, ha a kismamának már volt vesemedence-gyulladása vagy vesepangása.

Ok A vizelet nem jut tovább a húgyhólyag felé.

Mit tesz az orvos? Ultrahanggal megnézi az elzáródás helyét, mértékét. Antibiotikumot ír fel, gyakran katéterezésre is szükség lehet.

Mit tehet a kismama? Minden erősebb görccsel, megváltozott, fájdalmas vizelési problémával forduljon orvoshoz.

Mi lesz a babával? Őt nem veszélyeztetni, csak akkor, ha a görcsök miatt koraszülés indul be.

Terhességi cukorbetegség

Tünetek Gyakran semmilyen tünetet nem okoz, és csak a 25-28. hét közötti, mindenkinél javasolt szűrés idején derül ki a probléma.

Gyakoriság A terhességek három-öt százalékánál számíthatunk rá.

Ok A babavárás olyan hormonális változásokkal jár, amelyek hajlam esetén előhozzák a cukorbetegséget. Újabb teresség során ismétlődhet.

Mit tesz az orvos? Rendszeresen ellenőrzi a vércukorszintet, és dietetikushoz küldi a kismamát, aki komoly étrendi változásokat ír elő. Meghatározza, hogy mit és mikor ehet – éppen úgy, mint a valódi cukorbetegség esetén. Ha az értékek nem javulnak a diéta hatására, inzulinos kezelésre is szükség lehet.

Mit tehet a kismama? Figyeljen az étrendjére, hiszen ugyanolyan szövődményekkel kell számolnia, mint a valódi cukorbetegeknek. Jól teszi, ha szülés után is tartja egy darabig a diétát, és utána gyakran ellenőrizteti a vércukorszintjét, mert nála nagyobb a valódi cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Mi lesz a babával? Kezeletlen diabétesz esetén a normálisnál magasabb lesz a magzat vércukorszintje, hiszen a cukor átjut a méhlepényen. Szülés után azonban hirtelen jelentősen csökken a vércukorszintje, hajlamosabb görcsrohamokra, gyakoribb a rendellenesen magas születési súly.

Hüvelyi fertőzések

Tünetek Megváltozik a hüvelyváladék színe (barnás-sárgás lesz) és a szaga (kellemetlen szagú lesz). Gyakran viszkető, csípő, égő érzés kíséri.

Gyakoriság A terhesség alatti panaszok többségét hüvelyi fertőzések okozzák.

Ok A várandósság alatti hormonváltozás miatt nő a hüvelyváladék mennyisége, csökken a védekezőképesség, és ez elősegíti a kórokozók szaporodását.

Mit tesz az orvos? Különböző vizsgálatokkal (pH-mérés, kenetvizsgálat, tenyésztés) igyekszik tisztázni a panaszok okát, és ha szükséges, gyógyszeres kezelést alkalmaz.

Mit tehet a kismama? Nem árt, ha odafigyel a személyes higiéniára, WC-használat előtt és után is kezet mos. Kerüli a hüvelyöblítők használatát, mert ezek gyengítik a hüvely természetes védekezőképességét.

Mi lesz a babával? A felszálló fertőzés koraszülést okozhat.

Lepényi elégtelenség

Tünetek Ha a méhlepényen át nem jut elég tápanyaghoz a baba, akkor lassul vagy megáll a növekedése, csökken a magzatvíz mennyisége, súlyos esetekben kevesebb magzatmozgást tapasztalunk.

Gyakoriság Súlyos formái viszonylag ritkák.

Ok A lepény öregedése természetes folyamat. Élettartamát azonban rövidítheti a magas vérnyomás, kezeletlen terhességi diabétesz, dohányzás vagy szívelégtelenség.

Mit tesz az orvos? Ultrahangvizsgálatokon figyelemmel kíséri a magzat gyarapodását, mozgását és a méhlepény állapotát.

Mit tehet a kismama? Kövesse az orvos kezelési javaslatait! Néha a bőséges folyadékfogyasztás, sok pihenés megállíthatja a folyamatot.

Mi lesz a babával? A terhesség első felében vetélést okoz a lepényi elégtelenség, a későbbiekben pedig koraszülést. Gyakoribb az alacsony születési súly.

Sztreptokokkusz B

Tünetek Általában nem okoz tünetet. Előfordulhat, hogy kellemetlen hüvelyfolyás lép fel.

Gyakoriság Becslések szerint a terhes nők tizenöt-húsz százaléka hordozza a baktériumot a szervezetében, de csak az esetek egy-két százalékában alakul ki fertőzés az újszülöttnél.

Ok A sztreptokokkusz baktérium bármikor megtelepedhet a hüvelyben, a gyógyszeres kezelés sem biztosítja, hogy akár rövid időn belül nem jelenik meg újra.

Mit tesz az orvos? Magyarországon nem kötelező, de sok orvos elvégzi a 36-37. hét környékén a szűrést. Ha ez pozitív lesz, egyes kórházakban szülés közben vénás antibiotikumot kap a kismama, amely valószínűleg megvédi az újszülöttet a kialakuló szövődményektől, ám ez nem tökéletesen biztos módszer. Az újszülött vizsgálata is elvégezhető, és ha ez pozitív, az újszülött is kaphat a betegség fellépését megelőző antibiotikumot.

Mit tehet a kismama? Emlékeztesse a szülészorvost, a csecsemősorvost, hogy nála ilyen baktériumot találtak.

Mi lesz a babával? A baktérium kezelés nélkül súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat.

Szaktanácsadó: dr. Bábinszki Ágota szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó cikkeink terhességi vészhelyzet témában:

Forrás: Kismama magazin