Terhesség

A szülés

Eljött a vajúdás csúcspontja, hamarosan megszületik a gyermek. Izgalmas, mikor először megérinthetjük előbukkanó fejét, és ezután végre átölelhetjük. Az anya megkönnyebbül, csodálat tölti el, megjelennek szemében az örömkönnyek.
2003. Február 27.

A szülés

A szülés 1. A magzat feje közelebb kerül a hüvelynyíláshoz, annyira, hogy látszik, ahogyan kidomborítja a gátat. Hamarosan magát a fejet is látni lehet, amint minden összehúzódásra előrébb jön és a fájások között esetleg egy kicsit vissza-csúszik. Ne keseredjünk el emiatt, ez teljesen normális.
A szülés 2. Amikor a fejtető láthatóvá válik, a szülésznő kéri, hogy ne nyomjunk, mert ha a fej túl gyorsan bújik ki, a gát bőre könnyen berepedhet. Relaxáljunk, lihegjünk, mint a kutyák. Komolyabb repedés veszélye esetén vagy ha a magzat ellátása nem kielégítő, gátmetszést végeznek. Magyarországon minden először, sőt másodszor szülőnél is végeznek gátmetszést. Amint a fej tágítja a hüvelynyílást, sajgó érzést kelt, de ez csak rövid ideig tart, hamarosan zsibbadás követi, mert a szövetek annyira feszülnek.
A szülés 3. Arccal lefelé jön ki a fej. A szülésznő megnézi, nem tekeredett-e a köldökzsinór a magzat nyakára (ha igen, általában át lehet csúsztatni a fejen, amikor a test is kijött). Aztán a gyermek az egyik oldalra fordítja a fejét, így az egy síkba kerül a vállával. Egyes helyeken a szülésznő kitisztítja a szemét, orrát és a száját, és ha kell, egy csővel leszívja a váladékot a felső légutakból.
A szülés 4. A következő két összehúzódással kicsúszik a test is. A szülésznő a hónaljánál fogva felemeli a gyermeket és az anya hasára teszi, még mielőtt a köldökzsinórt elvágná. Az újszülött első pillantásra kéknek tűnhet. Valószínűleg magzatmáz borítja, a bőrén vér-nyomok vannak, és sír. Ha rendesen lélegzik, azonnal a mellünkre tehetjük. Ha nem rendeződik a légzése, a csecsemőgondozó-nő vagy a szülésznő újra kitisztítja a légutait, és ha szükséges, oxigént ad neki.

Harmadik szakasz

A szülés alatt vagy utána egy oxytocin nevű anyagot adnak be injekcióban a combba, ami a méhet összehúzza. Ettől a méhlepény azonnal megszületik. Ha megvárják, míg a placenta magától kijön, az anya túl sok vért veszíthet. A szülést vezető orvos az anya hasára teszi a kezét, míg a szülésznő kezével finoman húzza a köldökzsinórt, hogy segítse a méhlepény távozását. Ezután átnézik a placentát, hogy teljesen ép-e, minden része kijött-e.

A szülés után

Az anyát letisztítják, és ha gátmetszés történt, a gátsebet összevarrják. A csecsemőgondozó-nő megméri a gyermek súlyát, hosszát, és alaposan átnézi, hogy minden rendben van-e. Esetleg K-vitamint adnak az újszülöttnek, bizonyos ritka vérzési rendellenesség megelőzésére. Hamarosan a szülés után a köldökzsinórt elkötik és elvágják, különösen ha adtak oxytocint.

Apgar-számok

A szülés

A szülést vezető orvos vagy a szülésznő a szülés után megvizsgálja a gyermek légzését, szívműködését, bőrszínét, mozgását és az ingerekre adott reakcióját. Ezek alapján ad egy ún. Apgar-számot 0 és 10 között. A legtöbb újszülöttnél ez 7 és 10 között van. A tesztet öt perccel később megismétlik, így ha az első alacsony is volt, másodszorra javulhat.

Családdá válás

A szülés után szenteljünk néhány nyugodt percet újszülött gyermekünknek. Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

V.évf./12.sz.

Forrás: HáziPatika.com