Terhesség

A méhszáj-összevarrás sikere a fonálon múlik?

Az idő előtt kinyíló méhszájat a nőgyógyászok a kismamák és a születendő gyermekek biztonsága érdekében időnként összevarrják, ám az eljárás során használt bizonyos fonaltípusok halvaszületést vagy éppen koraszülést okozhatnak.
2016. Augusztus 09.

Dr. Phillip Bennett, az Imperial College London szülész-nőgyógyász professzora elmondta, hogy az orvosok 80 százaléka egy fonott szalagszerű fonalat használ, ám ezzel a koraszülés esélyét közel kétszeresére növelik, míg jóval kevesebben vannak azok, akiknél egy horgászdamilhoz hasonló fonallal öltik össze a méhszájat. Feltételezések szerint előbbinél elszaporodnak a káros baktériumok a hüvelyben, ami gyulladást okozhat a várandós nőknél.

A Science Translational Medicine című lapban közzétett kutatás során Bennett és munkatársai 2003 és 2013 között végzett méhösszevarrásokat kísértek figyelemmel, és a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy míg a hagyományos fonal alkalmazásakor 15 százaléknál fordult elő halva születés és 27 százaléknál koraszülés, addig ezek az arányok a másik fonaltípus alkalmazása során 5, illetve 17 százalékra csökkentek.

Az orvosok azért kedvelik jobban a szalagszerű fonalat, mert azzal könnyebb dolgozni és jobban összetartja a szöveteket, a fenti vizsgálatok alapján azonban a szakemberek úgy vélik, hogy ennek ellenére ajánlott lenne mindenki számára átállni a nejlon anyagú fonalra, mivel az hosszú távon sokkal biztonságosabbnak bizonyul.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A méhszájzáró műtét
  • A 10 leggyakoribb várandós vészhelyzet
  • Forrás: Medipress