Terhesség

Ennyivel ehetsz többet a terhesség alatt

Túllépve a "kettő helyett evés" téves hiedelmén, inkább a minőségi táplálkozásra figyeljünk, ne a mennyiségre. A magzat nem extra adagokat igényel, hanem fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírsavakat, amelyek segítségével megfelelően fejlődhet.
2019. Március 26.
Ennyivel ehetsz többet a terhesség alatt

Nem várandós állapotban is van, aki kevesebbet, mások többet, vagy éppen az energiaigényüknek megfelelő mennyiségű tápanyagot fogyasztanak nap mint nap. “Ehhez az alapszükséglethez képest érdemes meghatározni a várandósság alatti energiaszükségletet” – kezd a részletek ismertetésébe Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő, MSc. Emellett figyelembe kell venni a kismama fizikai aktivitásának mértékét, alap testfelépítését, a kiinduláskori testzsírarányt.

“Az első trimeszterben – egészséges terhesség esetén – egyáltalán nincs szükség többletkalóriákra” – hangsúlyozza a szakember, hozzátéve: “sőt, ha a fáradt kismama fizikai aktivitása csökken, akkor a korábbinál kisebb energiabevitel is elegendő lehet.”

A második trimeszterben kb. napi 340 plusz kalóriára van szükség. Szemléltetésképp Csanaky Lilla egy tízórait említ, ami egy banánból, egy pohár (növényi) tejből és pár szem földimogyoróból áll. Ennyi, és nem több az az adag, amit az előzőekben megszokott mennyiségen kívül egyen az anya a várandósság második harmadában.

Az utolsó, harmadik trimeszterben, amikor a magzat mérete jelentősen növekedik, optimálisan napi 450 többletkalóriát vihet be az anya.

“Ez addicionális étkezés esetén állhat egy olyan zabkásából, ami a natúr zabpelyhen kívül almát, 2-3 kiskanál lenmagot és 200 ml rizstejet tartalmaz” – említ egy egészséges példát a táplálkozási szakértő. Ha a kismama nem az étkezések számát növeli, akkor a megszokott étkezések lehetnek 100 kalóriával gazdagabbak. Ezt a többletet gyakorlatilag 3-4 szem dió, kb. 6 szem aszalt sárgabarack vagy egy nagyobb banán fedezi.

Az optimális súlygyarapodás terhességben

Az, hogy mi az egészséges hízás mértéke a terhesség során, megint csak a kiindulási állapot függvénye. Azt kell figyelembe venni, hogy teherbeeséskor milyen volt a kismama alkata. Érdemes a BMI-t (testtömeg-indexet) kiszámolni, az jó alapot ad az egészséges gyarapodási “sáv” meghatározásához.”Jelentősebb túlsúly esetén, azaz ha a kismama 30-nál magasabb BMI-vel vág bele a gyermekvárásba, 5-9 kilogramm gyarapodásnál többre nincs szükség. Alultáplált kategória esetén, azaz 18,5-es BMI alatt 12,5-18 kg hízás indokolt lehet. Legtöbbször pedig, a normál BMI-tartomány (18,5-25) esetén 11,5-16 kilogramm terhességi súlygyarapodás az egészséges” – ismerteti az objektív mérőszámokat Csanaky Lilla.Az egészséges terhességi súlygyarapodás a teherbe eséskori BMI alapján:

Testalkat teherbeeséskor BMI Egészséges súlygyarapodás (kg)
Alultáplált 12,5-18
Normál 18,5
11,5-16
Túlsúlyos 25
7-11,5
Elhízott >30 5-9

“Az egészséges értéknél nagyobb súlygyarapodás már veszélyes lehet: az anyánál megnő a terhességi diabétesz kockázata, a magzat születési súlya nagyobb lehet, valamint később a gyermek nagyobb eséllyel lehet túlsúlyos” – figyelmeztet a szükségesnél nagyobb mértékű terhességi hízás esetleges következményeire a táplálkozástudományi szakértő.Emellett a nagyon alacsony súlygyarapodás is okozhat problémát. Ázsiában például néhány évtizede él a trend, hogy minimális hízást szorgalmaznak a kismamáknál, eredendően a császármetszés elkerülése érdekében, (hogy ne legyen a baba nagy mérete miatt műtétre szükség). Ez az esetenként összesen 4-5 kilogramm hízás azonban koraszüléshez és túlzottan alacsony születéskori súlyhoz vezethet.

A szülészorvos tanácsai

“Alapelv, hogy a kismama kettőért és ne kettő helyett egyen” – mondja dr. Nagy Károly szülész-nőgyógyász főorvos, majd hozzáteszi, hogy ez alatt “a megfelelően összeállított, a magzat és kismama számára szükséges tápanyagokban gazdag” étkezéseket javasolja a várandósoknak.

Természetesen a terhesgondozások során Nagy doktor is találkozik azzal a panasszal, hogy a kismamának megnő az étvágya. “Ennek hátterében a terhességi hormonok és az általunk, szakorvosok által is javasolt magzatvédő vitaminok, pontosabban azok B6-vitamintartalma áll. A magzatvédő vitaminok elhagyása ennek ellenére nem indokolt. Ilyenkor az anyáknak a táplálkozás tudatos kontrollját javasoljuk, ha úgy tetszik, önfegyelemre kérjük őket” – beszél a gyakorló szülészorvos tapasztalatairól dr. Nagy Károly.

Kapcsolódó cikkeink súlygyarapodás terhesség alatt témában: