Terhesség

Ezt javasolt enni terhesen, hogy ne legyen ételallergiás a babád

Van egy gyümölcs, ami egy új tanulmány szerint jelentős mértékben csökkenti a baba ételallergiájának kockázatát, ha az anya a várandóssága alatt rendszeresen fogyasztja.
2025. Április 24.
terhes anya kisfiával a konyhában

Kép: Getty Images

Világszerte egyre növekszik az ételallergiás gyerekek száma, ezért egyre több kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, csökkenthető-e a kialakulásának kockázata már magzati korban. A Pediatric Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a várandósság alatti avokádófogyasztás csökkentheti az ételallergia kialakulásának kockázatát baba egyéves koráig. A kutatók több mint 2200 terhes nő adatait vizsgálták meg, és megállapították, hogy azoknál, akik legalább napi egy avokádót ettek az első illetve a harmadik trimeszterben, 43,6%-kal kisebb volt az esélye annak, hogy gyermekük 12 hónapos korában ételallergiás legyen, még az életkor, az étrend, a szoptatás és az életmód figyelembevételével is. ​

Az avokádó jótékony hatásai

Köztudott, hogy az anya által a terhesség alatt elfogyasztott ételek alakítják a magzat immunrendszerét és emésztőrendszerét is. Az avokádó gazdag antioxidánsokban, rostokban és telítetlen zsírokban is. Mit jelent ez?

Az olyan antioxidánsok, mint az E-vitamin és a cink (mindkettő megtalálható az avokádóban) segíthetnek a baba méhen belüli immunrendszerének programozásában. Egyes tanulmányok a terhesség alatti magasabb antioxidáns-bevitelt a gyermekek alacsonyabb allergiakockázatával hozták összefüggésbe.

Egy avokádó több mint 9 gramm rostot tartalmaz, a rostok segítik a rövid láncú zsírsavak termelődését, amelyek később megvédhetik a babát az allergiás reakcióktól.

Az egyszeresen telítetlen zsírok közismerten segítik az immunválaszokat. Ezeket az egészséges zsírokat már korábban összefüggésbe hozták az asztma csökkent kockázatával tizenéveseknél és felnőtteknél. A kutatók úgy vélik, hogy hasonló hatások jelentkezhetnek a csecsemőknél is.

Bár ez az első olyan tanulmány, amely kifejezetten az avokádófogyasztást és a csecsemőkori allergia kockázatát vizsgálja, messze nem az első, amely arra keresi a választ, hogy az anya táplálkozása hogyan alakítja a magzat és így a csecsemő egészségét. A D-vitamin-pótlástól, az olívaolajban és halban gazdag mediterrán étrendig, a terhesség alatti táplálkozás nagy szerepet játszhat a gyerekek allergiás megbetegedésének kockázatában.

(The Bump)