Terhesség

Ha a fűszeres étel beindítja a szülést, akkor nem is lehet csípőset enni terhesen?

Lehet, hogy a terhesség alatt csípős paprikára vágysz, de biztonságos a fűszeres ételek fogyasztása a terhesség alatt?
2023. Október 31.
Paprikát vág terhes nő
Kép: Getty Images

Szerencsére a szakértők szerint általában biztonságos a csípős ételek fogyasztása terhesség alatt. Talán hallottad már, hogy a fűszeres ételek nem biztonságosak a terhesség alatt, de ez szerencsére csak egy mítosz. „Nincs bizonyíték arra, hogy a fűszeres ételek mérsékelt fogyasztása jelentős kockázatot jelentene a fejlődő magzatra nézve” – mondta a Parents.com-nak Shandra Scruggs, szülésznő, dúla. „Fontos azonban megjegyezni, hogy minden terhesség egyedi, és az egyéni érzékenységek eltérőek lehetnek.” Amit kiválthatnak a fűszeres ételek – de ehhez még terhesnek sem kell lenni – az gyomorégés valamint a különféle emésztési problémák. Ezek a mellékhatások nem veszélyesek, de még így is a legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk a fűszeres ételeket. Ráadásul a gyomorégés fűszeres ételek fogyasztása nélkül is elég gyakori panasz várandósan.

A kutatások szerint a terhes kismamák 50-90%-a tapasztal sóvárgást valamikor a terhessége során. Különösen a fűszeres ételek utáni sóvárgás nincs összefüggésben konkrét egészségügyi problémákkal, így nem kell aggódnod, ha állandóan a csípős paprika után nyúlsz.

A fűszerek beépítése a terhesség alatti étrendbe pozitív eredményekkel is járhat mind a szülő, mind a baba számára, többek között a következőkkel.

Új ízek megismertetése a babával. Bizonyított tény, hogy a magzatvíz átveszi a terhesség alatt elfogyasztott ételek ízét, és a babák nagyobb valószínűséggel fogadják el kint a méhben tapasztaltakhoz hasonló ízeket.

A fűszeres ételek fogyasztásának másik előnye az immunrendszer erősítése. A kapszaicin (amely a paprikának a csípősséget adja) például gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A fűszeres ételek tényleg beindítják a vajúdást?

Egyesek azt állítják, hogy a fűszeres ételek fogyasztása megindíthatja a szülést – de vajon ez valóban igaz? Dr. Aneesh Chawla szülész-nőgyógyász szerint nem igazán. „A fűszeres ételek fogyasztása, különösen nagyobb mennyiségben, gyomor-bélrendszeri irritációt okozhat, ami a fájásokhoz hasonló hasi görcsöket eredményezhet” – mondja. De ezek az összehúzódások valójában nem vezetnek szüléshez. Bár vannak anekdotikus bizonyítékok, hogy a fűszeres ételek beindítják a vajúdást, nincs semmi tudományos bizonyíték, ami ezt alátámasztaná. Mégis, egy 201 terhes kismama bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy körülbelül 50 százalékuk próbálta saját maga megindítani a szülést, 11 százalékuk fűszeres ételek fogyasztásával.