Terhesség

A terhesség alatt bevitt D-vitamin megvédi a gyereket az allergiától

A D-vitaminról tudnivaló, hogy fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában, ezért a tudósok annak kívántak utánajárni, vajon az asztma és az allergia elleni küzdelemben is hasznát lehet-e venni.
2016. Március 10.

Amint arról a kutatást vezető dr. Supinda Bunyavanich beszámolt, vizsgálatok megerősítették, hogy ha terhesség alatt a kismama D-vitamin tartalmú élelmiszert fogyaszt, 20 százalékkal csökkenti születendő gyermekénél az asztma kialakulásának kockázatát.

Nem mindegy, miből

A Mount Sinai Icahn Orvosi Iskolájának tudósai 1248 anyát és gyermeküket kísérték figyelemmel a terhesség első trimeszterétől kezdve egészen a gyerekek hétéves koráig. Az utánkövetéses vizsgálatok kimutatták, hogy azok az anyák, akik a legtöbb D-vitamin tartalmú ételt fogyasztották várandósságuk alatt, azoknak a gyerekei legkisebb arányban lettek allergiások, mire iskoláskorúvá váltak. Ugyanakkor az is kiderült, hogy egyáltalán nem lényegtelen, hogy miből szerezték be a D-vitamint: csak az élelmiszerekből kinyert D-vitaminra volt hatásos. Azok, akik vitamin formájában vették magukhoz, ott nem volt kimutatható hasonlóan pozitív következmény.

A D-vitamin legismertebb forrása maga a napfény, de számos élelmiszerből is kinyerhető, például a halból, tojásból, tejtermékekből, gombából és gabonákból.

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című lapban közzétett tanulmányban a szakemberek külön kitértek a halfogyasztás kérdésére: mint köztudott az omega-3 zsírsav fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, de fontos a terhesség alatti mértékletes fogyasztása.

Kapcsolódó cikkeink:

Veszélyes a túl kevés D-vitamin

Napfényvitamin-kisokos

Naponta napfényre a D-vitaminért!

Forrás: MediPress